Василев за протестите: Който вика, няма да получи пари

OFFNews 21 февруари 2022 в 18:56 3798 3

"Реформата (в бюджета - бел. ред.) е точно това - който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който произведе реален продукт", заяви пред бТВ вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

С тези думи той защити новата философия на държавния бюджет, според която пари се дават срещу проекти и постигнати резултати.

Бюджетът - пари срещу реформи

Финансовият министър отговори и на критиките за предложения от него държавен бюджет за 2022 г. Той защити предложенията си и заяви отново, че "бюджетът е инвестиционен" - инвестира се в човешки капитал, но и се правят много сериозни капиталови инвестиции.

Вицепремиерът направи заявка, че до края на юни трябва да са готови промените в пенсионната система.

Василев бе категоричен, че няма да има условия за корупция, защото всички разходи трябва да се случат през Закона за обществените поръчки, по прозрачен начин и без ин хаус поръчки. 

Финансовият министър отново подчерта, че в бюджет 2022 са заложени средства срещу реформи. По думите му това е и причината, поради която редица служители в държавния сектор ще останат без увеличение на заплатите. Сред тях попадат и пожарникарите, полицаите и надзирателите, които излязоха на два поредни протеста в събота и в неделя.

"Последните няколко години сме свидетели на летни пожари, с които пожарникарите не могат да се справят. Те нямат техника. Ето къде има нужда от реформа. Когато тя се случи, тогава ще има и пари за увеличения на заплатите", отбеляза министърът.

Той съобщи, че и днес е провел разговори с техни представители и те самите са подчертали нуждата от промяна.

Вицепремиерът обаче заяви, че това обвързване на заплати с реформи не може да се случи единствено в прокуратурата -  заради Закона за съдебната власт. България обаче е парламентарна република и парламентът може да определи бюджетът на прокуратурата, която според него е неефективна. Така Василев отговори на твърденията, че 20-те милиона по-малко от бюджета на ВСС, които бяха насочени към БАН, са вид политическо наказание.

Той заяви, че е видно за цялото общество, че прокуратурата е неефективна и даде пример с аферата "Барселонагейт", за която от ПРБ съобщили единствено, че трябва да си преведат постъпилата информация от испански на български.

"Няма значение кой е главния прокурор, има значение какво прокуратурата върши."

По думите му вероятно и за нея е щяло да има повече пари, но ако Гешев е бил сменен, което респективно означава и реформа в съдебната власт.

Той коментира и протеста на музейните работници, които настояват за увеличение на заплатите. Василев заяви, че те също ще получават пари за проекти, а не за "забърсване на стари витрини".

Внасяме строителни фирми, които спазват законите?

Той коментира и спора със строителите на АМ "Хемус", които се оплакват, че не им се плаща изработени пътища.

"Изработени, в нарушение на всички закони, изработени, без да има разрешение за строеж", иронично обясни вицепремиерът.

По думите му и те са виновни, защото са страна по договорите.

"Те знаят, че правят основен ремонт без да има разрешение за строеж. Не е виновен само възложителят", допълни той.

Всички трябва да са наясно, че оттук нататък правилата са други - прозрачни търгове и който даде най-ниска цена - той печели, заяви Василев и допълни

Има комисия, която ще провери какво е свършено. Ще им се плати само за свършената работа. Документите са обработени, вече вървят огледите на терен, обясни той.

"Има достатъчно фирми и в Европа и по света, които могат да дойдат и да строят. И същите работници, и същите машини най-вероятно ще строят. Нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по правилата. Правилата се промениха,  ще спазваме законите, а ако те не искат или не могат да ги спазват - има фирми и хора, които искат и могат", бе категоричен министърът.

АЕЦ "Белене" и цената на тока

"България е и трябва да продължи да бъде ядрена държава", заяви Асен Василев по повод коалиционното напрежение миналата седмица по повод бъдещето АЕЦ "Белене".

Според него площадката в Белене не е подходяща и проектът не трябва да бъде подновяван. Той допълни, че за изграждането на АЕЦ ще е нежен дълъг и бавен лицензионен етап, а и да се наберат нови специалисти, каквито недостигали и в АЕЦ "Козлодуй".

Василев обаче подчерта, че преди да се вземе каквото и да е решение ще бъде направен подробен анализ. 

Той заяви, че не очаква увеличение на цената на тока след падането на мораториума за битовите потребителите. За небитовите, които са на свободния пазар, пък ще бъде предоставена възможността за сключване на 12-месечни или 24-месечни договори на фиксирана цена.

Поръчваме новите 8 Ф-16 след като получим първите

България няма да получи компенсация за забавената доставка на изтребителите Ф-16 от САЩ, заяви финансовият министър. Той допълни, че в договора изобщо липсва подобна точка, но въпреки това България е една от малкото страни, които плащат 100% авансово дължимите суми.

Василев подчерта, че правителството ще направи усилия да получи някаква компенсация с оглед на предстоящата втора поръчка на 8 изтребители Ф-16

Зеленият сертификат

Той коментира и съобщеното от премиера Кирил Петков плавно отпадане на зеления сертификат.

По думите му отпадането на мярката ще задвижи тази част от бизнесите, които страдат от ограниченията. Той допълни, че премахването на противоепидемичните мерки няма да спре помощите - те ще продължат да се раздават до края на юни.от

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

21.02 2022 в 21:27

Браво, точно така, хубава статия
 
X

Да помогнем на украинските деца!