След 5-часов дебат парламентът прие бюджета на Държавното обществено осигуряване

Йорданка Веселинова 22 февруари 2022 в 23:47 1858 0

Снимка parliament.bg

Максималният осигурителен доход се вдига и става 3400 лв., а инвалидните пенсии се увеличават от 1 април, решиха депутатите. Промените се случват с приетия на второ четене Закон за годишния бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Проектозаконът беше гласуван след 5-часов дебат и приет с аплодисменти - 132 гласа "за", 27 "против" и 5 "въздържал се". 

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерския съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Ден по-късно депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет. Председателят на НС Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър Асен Василев, който планира и актуализация през лятото.

Миналата седмица бюджетната комисия прие на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО. След 8-часов дебат в петък вечерта на второ четене беше приет от комисия и големият бюджет. Заради извънредното заседание на НС днес е възможно парламентът да приеме Бюджет 2022 още преди края на февруари.

По-високи инвалидни пенсии

С промяна в последния момент коалицията увеличи пенсиите за инвалидност. Това се случва часове след опита на майките от "Системата ни убива" да влязат в Народното събрание. Те настояха за повече средства за лична помощ, както и по-високи инвалидни пенсии.

Майки от 'Системата ни убива' в опит да влязат в парламента 

Час след края на протеста им пред НС, в парламента изненадващо се появи и социалният министър Георги Гьоков.

Гьоков спешно в НС: Коалицията увеличава инвалидните пенсии след протеста на майките

След извънредната коалиционна среща управляващите решиха от 1 април да вдигнат пенсиите за инвалидност, които се изчисляват на база на социалната пенсия за старост, както следва:

За хора с трудова неработоспособност 100% с чужда помощ - 160% от социалната пенсия (досега се очакваше размерът ѝ да бъде от 135%).

За хора с трудова неработоспособност между 91-100% - 140% от социалната пенсия (досега 125%).

За хора с трудова неработоспособност между 71-90% - 130% от социалната пенсия (досега 125%).

Това предложение беше направено официално минути преди 22 часа чрез редакционна поправка на Любомир Каримански. Промените бяха гласувани почти единодушно с 209  гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се" (ГЕРБ).

Каримански заяви, че всички от опозицията, които настояваха за по-високи инвалидни пенсии, трябва да го подкрепят. Хасан Адемов от ДПС пък каза, че ще подкрепят предложението на коалицията, но изрази резерви, че тя приема такива промени под натиск - в случая след протеста на майките.

Максималният осигурителен доход се вдига

Депутатите все пак решиха да увеличат максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лв. Преди две седмици прехвърчаха искри в коалицията именно по този въпрос.

Първи сблъсък в четворната коалиция - заради максималния осигурителен доход

Между първо и второ четене предложения за замразяване на максималния осигурителен доход внесоха от ДПС и ГЕРБ-СДС, които бяха отхвърлени. Георги Ганев от ДБ пък заяви, че след проведени разговори с представители на бранша е станало ясно, че между 1/3 и половината от IT служителите се осигуряват на повече от 3000 лв, а фирмите са се съгласили за увеличаването на тавана. Ганев допълни, че поема ангажимента за създаване на нова формула за определянето на максимума. Очаква се такава да бъде предложена при актуализацията на бюджета през юли.

Така ДБ реши да не се кара с коалицията, в крайна сметка предложението на финансовия министър Асен Василев мина, а хората, които получават високи заплати, ще започнат да плащат по-висок данък от 1 април.

Не липсваха и критики - такива отправи Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, който обвини ДБ, че се е отказала от обещанието си и не е успяла да убеди финансовия министър да не вдига максималния осигурителен доход. Съпартиецът му Христо Гаджев пък обвини правителството, че с тази мярка удрят по средната класа.

По думите му увеличението на максималния осигурителен доход ще доведе до отлив на големите международни IT компании. Той прогнозира, че Северна Македония ще бъде много по-атрактивен пазар, защото там се върви към пълно отпадане на този данък за IT специалистите.

В крайна сметка, въпреки дългия дебат, максималният осигурителен доход беше увеличен със 122 гласа "за", 94 "против" и 6 "въздържал се".

Какво още е заложено в бюджета на ДОО?

В законопроекта е предвидено увеличение на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв. Увеличава се и минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани - от 450 на 720 лв.

От 1 юли се актуализират пенсиите с 6,1%, като минималният размер на пенсията за стаж ще се увеличи два пъти - до 370 лв. до 30 юни и до 392, 57 лв. - от първи юли. 

Помощите за безработица също се увеличават от първи април - минималното дневно възнаграждение ще бъде 18 лв., а максималното - 85,71 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до две години също се покачва от първи април - от 650 на 710 лв.

"Бюджет на изядената пица", или поредният 30-минутен спор по заглавието

Джейхан Ибрямов от ДПС заяви, че предложеният от МС бюджет е "бюджет на изядената пица". Той го сравни с този на Дянков - на "постната пица" от 2009 г.

"Този бюджет не предлага нищо. Тоест ние трябва да гласуваме за нищо, за да приемем нещо", допълни Ибрямов.

След това изказване Петър Чобанов от ДПС излезе, за да подкрепи тезата на съпартиеца си, а след него Ибрямов му отговори и в дуплика.

"Не разбирам какво общо има това изказване, репликата и дупликата със заглавието, което трябва да гласуваме", заяви зам.-председателят на ПГ на ДБ Атанас Атанасов.

Той обвини депутатите от движението, че губят парламентарно време. Председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев, в опит да спре безсмисления дебат, излезе и заяви, че подкрепя заглавието на проектобюджета, което депутатите трябваше да гласуват.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС пък настоя за дебат по заглавието и предложи то да бъде сменено, защото НС нямало да приеме бюджет за 2022 г., а за следващите три месеца. Така той отново обвини правителството за планираната през юли актуализация. Това му предложение беше гласувано като редакционна поправка и очаквано бе и отхвърлено. "За" бяха от ГЕРБ-СДС и "Възраждане", а ДПС не участва във вота.

В крайна сметка, след напълно излишен 30-минутен спор по наименованието, то не беше променено.

"Алтернативен бюджет" на "новата тройна опозиция"

Хасан Адемов предложи работодателите да не плащат първите 3 дни от болничния на работещите, а те да се поемат от ДОО.

Той поиска и увеличение на инвалидните пенсии. По думите му необходимо е размерът пенсията на хората с 100% неработоспособност с чужда помощ да бъде 200% от социалната пенсия за старост. Предложението беше отхвърлено.

Адемов предложи отново и увеличението на помощта при смърт на осигурено лице - от 540 на 600 лв. По думите му тази мярка ще струва на държавата малко повече от 400 хил. лв. Предложението беше отхвърлено.

Бившият социален министър от кабинета "Борисов 3" Деница Сачева поиска допълнителни възнаграждения за 1700 служители на НОИ заради работата им на първа линия в условията на пандемия. За тази мярка ще са необходими допълнителни 4 млн. лв. Искането ѝ не бе подкрепено.

Сачева предложи и отпадане на тавана на пенсиите. Това предложение беше подкрепено от Хасан Адемов, който изтъкна, че има категории от лица, чиито пенсии са без таван - президент, конституционни съдии, председатели на НС и други. Предложението беше отхвърлено.

Илиана Жекова от ГЕРБ поиска помощите за отглеждане на дете до две години да се изплащат в 70% от размера им, дори и когато майките решат да се върнат на работа. По време на първото четене предложението на ГЕРБ-СДС беше размерът на обезщетението да остане 100%. Въпреки редакцията НС отхвърли и това искане.

Малко преди 21 ч., след четири часа дебат, предложенията на опозицията приличаха на наддаване за повече пари. Това беше и причината, поради която Явор Божанков от БСП определи случващото се като "алтернативен бюджет" на "новата тройна опозиция".

Зам.-председателят на НС Цончо Ганев от "Възраждане" пък отговори, че заради тези си действия БСП е "бивша лява партия". Той нарече колегата си от БСП "бивш г-н Божанков".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови