От днес Румен Томов няма да е кмет на Благоевград, предстоят нови избори

OFFNews 28 април 2020 в 07:15 12189 0

На извънредно заседание днес Общинската избирателна комисия в Благоевград ще гласува предсрочното прекратяване на правомощията на кмета на областния център Румен Томов.

Решението за това беше взето от административните съдии и беше потвърдено от Върховния административен съд.

Съдебното решение всъщност обявява като незаконосъобразно решението на самата Общинска избирателна комисия от края на миналата година, с което тя отказва да прекрати предсрочно мандата на кмета, инж. Румен Томов. Тричленният състав на ВАС не прие мотивите в касационната жалба на кмета и неговия адвокат, а по отношение на спора за срока по прекратяване на търговската му дейност магистратите, уточняват „Прекратяването на търговската дейност се извършва със заличаването на търговеца от търговския регистър“.

Заседанието на ОИК ще се проведе при закрити врата, строги мерки за сигурност и спазване на изискванията на здравните власти.

„Решението ни има непосредствено действие, т.е. ако вземе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината, то влиза в сила веднага. И ще го изпратим веднага на председателя на Общинския съвет, с което да го уведомим за нашето взето решение, а той от своя страна да свика извънредна сесия на Общинския съвет, на която чрез гласуване от общинските съветници да бъде определен временно изпълняващ длъжността кмет на общината. И ще изпратим копие от нашето решение и необходимите документи на колегите от СИК, които от своя страна да уведомят президента, за да се насрочи дата за изборите“, каза пред БНР адвокат Мартин Бусаров, председател на ОИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови