От 578 проверки КЗП открила над 540 нарушения в магазините

OFFNews 12 март 2023 в 11:33 2110 2

Архив

Снимка БГНЕС

Никола Стоянов

"578 проверки е направила Комисията за защита на потребителите от 15 февруари до 8 март - открити са над 540 нарушения, от които 216 със съмнения за нелоялни търговски практики. Има издадени 138 акта. Основните неща, които се откриват, е че на щанда пише, че има намаление, но когато се отиде на касата цената си е същата. Има проблеми с грамажите, както и с промоциите."

Това заяви в министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ. По думите му всяко от тези нарушения води до сериозно завишаване на цените.

"Има проблем. Не е нормално между цена на вносител или производител и крайната цена да има такава огромна разлика. Има структурни проблеми, нашите земеделски стопани получават по-ниски субсидии от тези в Западна Европа, ще поискаме изравняване", допълни той.

Никола Стоянов поясни, че в момента максималната глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лева.

"Ще предложим законодателни промени да се покачат глобите. При храните не виждам нужда от тавани на надценки. Потреблението в страната продължава да расте, въпреки високите цени и оплакванията, това го казва статистиката", добави той и подчерта, че България е на първо място по ръст на износа за 2022 година в целия Европейски съюз, с 39 процента покачване, рекорден износ - машини, машиностроене, части за автомобилна индустрия, електроенергия.

"Цените на горивата в момента са стабилни", каза още Никола Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

12.03 2023 в 13:04

Къде са били досега, че се и стигнало до такава свободия? Тези не ги ли изхранвахме ние?

22548

1

dolivo

12.03 2023 в 11:52

проблема не са субсидиите.

пазара не работи, заради липса на проверки и игра по правилата му.

Основния инструмент на пазара е, репутация и консуматора наказвайки с портфейла си.

Продължавайте натиска, защото инак господар на пазара е търговеца, а не потребителя, който дава тази привилегия на търговеца.

В момента, като застои стока, се преетикетира вместо да се наложи да я бракува и изхеърли, или недай си боже да свали цената тръговеца.

Пълно е с мутро-търговци, които по-скоро ще отровят някой, отколкото да намалят цени и печелят от количество. Защото количество да продадеш е повече работа, той е мързелив.

Фалирай мръсна миризлива гадино, с миризливи гаснещи вечер фризери.

Големите вериги не ги гледайте, те пазаруват ток на едро и могат да лавират в цените - там се натиска чрез показване че има алтернатива.

Другия проблем е, че не се яде сезонно в България. За което трябва да се образова потребителя, често по трудния начин, като погладува.

Домати евтини (и потенциално отровни) през Февруари? Я бягай да ядеш кисело зелца...