Обмислят МВР да следи за споделено пътуване

OFFNews 27 април 2016 в 22:52 37033 21

Автомобилните превозвачи обсъдиха с министрите Ивайло Московски, Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова създаване на единен орган под ръководството на МВР за контрол на нарушенията по пътищата. 

Това е и едно от исканията на превозвачите, които смятат да затворят границата с Гърция по празниците. 

Транспортният министър посочи, че създаването на такъв орган е решението на проблема с контрола по пътищата. Московски допълни, че вече е провел разговори по въпроса с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

Той обеща още да бъде изработена нова, по-гъвкава транспортна схема и да се въведат категории за автогарите и заплащане на ползването им според тях.

Бъчварова подчерта, че МВР ще затегне контрола над нерегламентираните превози, сред които е и споделеното пътуване, но поиска и промяна в закона, която да позволява на пътните полицаи да налагат и санкциите при констатирани нарушения.

Тя обясни, че в момента незаконните превози се извършват от превозни средства с до девет места. Органите на автомобилната администрация нямат право да спират, докато катаджиите могат да ги спрат, но не и да ги глобят затова, че возят хора без да имат лиценз.

Регионалният министър Лиляна Павлова пък е обещала да се разгледа въпросът автобусите по редовни линии да не плащат тол-такси, както се предвижда, а да останат на винетки.

Превозвачите заплашиха да затворят границата с Гърция по празниците за всички автомобили, като се създаде пропускателен режим от по няколко часа. Ако осъществят идеята си, се очакват огромни опашки от двете страни на границата, особено в началото и края на почивните дни. 

Туроператорите вече се оплакаха, че търпят загуби от решението на превозвачите и ги призоваха да протестират по друг начин в отговор на блокирането на границата от страна на гръцките фермери през февруари. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12025

  20

  Юлия

  29.04 2016 в 10:00

  В Германия с цел споделено пътуване са създадени специални сайтове, където хората пътуващи сами и имащи желание да имат компания по пътя се записват и обявяват кога, от къде и за къде пътуват. Освен това услугата е платена, но примерно от Хамбург до Берлин вместо 60 евро за влак или 20 за автобус, шофьорът сам определя цената - обикновено 5-10 евро. Който иска може да се запише за място в колата и в уречения ден или час да пътуват заедно.

  Явно практиката е изпитана и осъществима, но някои алчни български дружества се чудят как да изтискат още средства. И съм напълно съгласна с wayOff с коментара за разписанията на автобусите и влаковете.

  12009

  19

  Vlado Popov

  28.04 2016 в 23:36

  Аха ха ха - страната на неограничената олигофрения ! Продължава да ни удивява ден след ден , всичко втасаха КАТ-аджиите , остана споделеното пътуване ! И как , моля , ще казват на хората кой с кого да се вози в собствената си кола ? Това и милицията при Соца не го е правила...

  13277

  18

  66

  28.04 2016 в 22:36

  ебати пошлото лобиране

  а менистърката на мелиционерите ще го играе бирник на автобусните шафиори

  е нема такава дръжава !

  ще си качвам на стоп когото си искам !

  13859

  17

  Daering

  28.04 2016 в 11:35

  Предварителна информация, викаш, Румене? Тоест, специално звено към МВР, което ще следи групите във ФБ и ще подава информация на патрулите - дестинация, предполагаем час на пристигане на разклона за Харманли, описание на автомобила и данните на нарушителите? Подставени лица, внедрени в структурите им?

  Одобрявам! Координация си требе тук, координация и здрава ръка!

  77927

  16

  El Commandante

  28.04 2016 в 10:39

  "Спира ги тези бусове полицията(или на база предварителна информация,или по други причини),сваля пътниците,разпитва ги и установява,че те нямат нищо общо помежду си "

  Румене, не е хубаво да ми крадеш идеите,да знаеш :):):)

  12019

  14

  Rumen Andonov

  28.04 2016 в 10:31

  Както и всяко напредничаво нещо,така и това "споделено" пътуване ,в България е абсолютно извратено и въобще не съответства на съдържанието на термина,използуван на Запад,главно в САЩ.Там,известното,като "share ride" споделено пътуване се използува в такситата и лимузините(т.е.в леки автомобили,щото за бусовете се подразбира,че няма друг начин).В тях се качват различни хора ,пътуващи за различни адреси(в общи линии по един и същи маршрут),като целта е освен пътуването им да стане по-евтино,а и да се опазва околната среда(в сравнение с алтернативата "един човек,в една кола").А тук споделеното пътуване си е чиста незаконна дейност от нерегистрирани,като търговски,частни бусове.А борбата с тях е много лесна.Спира ги тези бусове полицията(или на база предварителна информация,или по други причини),сваля пътниците,разпитва ги и установява,че те нямат нищо общо помежду си ,освен крайната дестинация на пътуването.На това основание чорбаджията бива немедлено арестуван,изправен пред съд и осъден

  13859

  13

  Daering

  28.04 2016 в 10:18

  - Добър ден, сержант Иванов, документи за проверка, моля!
  - Ъъъ... нямам!
  - Книжка, гражданска, технически, винетка?
  - Не.
  - Карахте с превишена скорост!
  - ....

  - Иванов, пускай го тоя, не виждаш ли - тоя е сам в колата.

  77927

  12

  El Commandante

  28.04 2016 в 10:08

  @Зелен: А, но виждаш ли,точно това е проблема. Трябва да ДОКАЖЕШ че това са ти приятели,защото така както си ларж,като нищо можеш да качиш НЕПРИЯТЕЛИ на държавата и да и нанесеш непоправим финансов ущърб.
  МИЛИОНИ загуби за бюджета са причинени от такива като тебе, които возят безплатно хора от Асеновград до Юговско ханче, от Самоков до Боровец и от Созопол до Дюни.
  МИЛИОНИ!
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)