Нова заповед: От 1 май отпадат коридорите за пазаруване на възрастни хора (обновена)

Излезе новият график за присъствени занимания на по-големите ученици

OFFNews Последна промяна на 29 април 2021 в 14:41 4853 0

Снимка БТА архив

От 1 май отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора в часовия диапазон от 8.30 ч. до 10.30 ч.

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

През май присъствено ще учат учениците от 5-ти до 12-клас по график:

- на 5 и на 7 май - 5, 9 и 12 клас;

- от 10 до 14 май - 5, 6, 9, 11 и 12 клас; 

- от 17 до 28 май - 6, 7, 8, 10 и 11 клас.

Графикът не се отнася за учениците от пети до дванадесети клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия. 

От началото на май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито, с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и носене на защитни маски за лице.

Със същата заповед е отменено ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в часовия диапазон между 06.00-23.00 часа. 

Групови дейности

Новата заповед позволява едни и забранява други групови занимания.

От 1 до 31 май се преустановява присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, с изключение на тези за деца до четвърти клас. 

Ще работят обаче езиковите центрове и детските клубове. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция, пише в новата заповед.

Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала.

Вузове

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на провеждането на практики, семестриални изпити с практическа част и държавни изпити/защита на дипломни работи.

Семейни тържества като сватби и кръщенета ще се провеждат с до 15 гости, както досега.

Остават забранени свижданията в болниците освен за пациенти в терминален стадий.

Нощни клубове

Нощните клубове не са споменати изрично в заповедта. В нея обаче има т.22, според която всички неспоменати дейности ще работят при спазване на противоепидемични мерки:

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-273 от 29.04.2021 г.

Пълният текст на заповедта

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови