МВР съкращава 2700 души до края на годината

OFFNews 04 октомври 2015 в 13:24 12741 16

МВР съкращава 2700 души до края на годината

Близо 2700 души ще бъдат освободени от системата на МВР до края на годината заради недостиг на средства. 

Пред БНТ зам. вътрешният министър Филип Гунев каза, че тази година служителите в министерството трябва да достигнат 47 000 души. Към май месец заетите щатове в министерството са били 49 693. 

Гунев коментира, че при настоящия бюджет на МВР служителите в системата ще бъдат намалени, като тенденцията ще продължи и през следващата година. Той поясни, че, за да се справи с недостига на средства МВР преструктурира разходите си. Миналата седмица стана ясно, че МВР ще преразпредели над 1 млн. лв. от една бюджетна програма в друга, за да може да се покрият текущи разходи.

"Търсим вътрешни резерви, за да можем да компенсираме броя на полицаите, които са на улицата, за да може гражданите да имат усещането за сигурност”, обясни Гунев. Той допълни, че тази година МВР не е изпратило 1000 полицаи на границата. По-малкият брой полицаи на границата ще бъде компенсиран от строителството на оградата. По-голямата част от съоръжението ще бъде готово до края на годината.

Властите залавят по 4000 нелегални имигранти на месец. “До момента сме заловили 22 000 бежанци, като последните месеци бяха изключително натоварени – по 4 000 души на месец”, обясни Гунев. По думите му в каналджийството със сигурност има замесени служители на МВР. Това обикновено са служители на Гранична полиция, но има и такива в районните управления. “За съжаление работата там е бавна, защото трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да се пресекат такива канали”, обясни той. В същото време МВР налага по-високи наказания, което се отразило осезаемо върху желанието полицаи да се опитват да се замесват в подобни схеми.

МВР се нуждае от радикална реформа, като корупцията е един от аспектите й. За да се случи това обаче е важно да се създадат условия, които да мотивират по-добре полицаите за кариерно развитие, за устойчивост, за една пълна деполитизация на системата, заяви зам.-министърът.

Мерките са заложени дългосрочен план на МВР, който предвижда не само контрол върху служителите, но и опростяване на процедурите по обработване и събиране на глобите и за регистрацията на коли, за да се намалят корупционните възможности, както и натискът върху служителите. Една от мерките е монтиране на камери по униформите на служителите или в автомобилите на МВР. Според Гунев обаче това няма да реши проблема с корупцията, тъй като става въпрос за "една стара инфраструктура и лоши условия за работа", при които записите от камерите стават неизползваеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!