МС обсъжда разпределението на 268 млн. лв. за повишение на заплатите в редица държавни структури

МС ще заседава два пъти, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към служебен кабинет, заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков

OFFNews 01 април 2024 в 13:44 5711 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Тази седмица Министерски съвет ще заседава в понеделник и сряда, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към служебен кабинет. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет.

"До края на правителството остава около седмица, но задачите не намаляват. Днес ще разгледаме 20 точки. Ще одобрим близо 32 млн. за 76 модернизирани вагона от "Дойче бан" за БДЖ. Промяната ще усетят всички пътници. Ще одобрим и 72 млн. за МОН и за общините - за увеличаване на заплати в администрацията и за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата", каза Денков.

Според него това е само част от обещанието за увеличение на заплатите в администрацията.

"Ще отпуснем 15 млн. от бюджета на Министерството на здравеопазването за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените. Освен това ще приемем реда за въвеждане на специализираната система за издаване на синя карта - разрешителни за пребиваване на чужденците в България, като става дума за висококвалифицирани кадри", допълни още той.

На заседанието ще бъде обсъдено правителствено постановление за разпределение на 268 милиона лева от държавния бюджет за ръст на заплатите в редица структури в администрацията, сред които Агенцията за социално подпомагане, НОИ и НЗОК.

Възнагражденията ще бъдат повишени със задна дата от 1 януари 2024 година. Целта е да се преодолеят диспропоциите в заплатите в бюджетните организации. Подготовката на документа отне повече от три месеца, припомня БНР.

Проектът на постановлението предвижда да се определят нови размери на индивидуалните основни месечни заплати в десетки различни организации, като те се увеличават с определена сума. Тя варира от 215 лева за ниво "изпълнител" до 375 лева за ръководители.

Така например работещите на длъжност социални работници в Агенцията за социално подпомагане, които са близо 2600 души, ще получат по 231 лева, а минималната им основна заплата става 1400 лева. За Агенцията предвидената сума е над 16 милиона и половина лева. За Националната здравноосигурителна каса се заделят над 8 милиона и 500 000 лева, а за Националния осигурителен институт – 13 милиона.

Над 30 милиона лева са предвидени за Националната агенция за приходите, близо 6 милиона – за Агенция "Пътна инфраструктура" и над 3 милиона за агенция "Борба с градушките".

Само за служителите на Националния статистически институт новите размери на индивидуални основни месечни заплати се определят считано от 1 март. За тях са предвидени малко под 3 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки