Мирчев: Ако отидем на избори през март, губим шанса да влезем в еврозоната през 2024 г.

OFFNews 17 декември 2022 в 10:11 6122 8

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ивайло Мирчев

Ако има нови предсрочни избори през март, България ще загуби окончателно възможността да влезе в еврозоната на първи януари 2024 г., заяви пред БНТ депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

По думите му ако няколко месеца няма да има парламент, то няма да има и физическото време да се приемат всички необходими законопроекти за приемането на еврото. По думите му същото важи и за влизането в Шенген. Според него трябва да се направи сериозен опит за излъчването на кабинет с втория мандат на ПП.

"Ако го сравним с филм - кастингът е лош, обаче от лошия кастинг имаме опция за по-лош кастинг. Можем директно да отидем в Боливуд, където кастингите са още по-лоши и от тук. Ако стигнем дотам, да направим за 23 месеца пет пъти избори, не е ясно с какви аргументи какво ще се промени. Защото, да - вторият мандат е лош вариант, третият мандат е още по-лош вариант, обаче нови избори са най-лошият вариант, който е възможен да ни се случи. Защото едни нови избори през март означава да не влезем в еврозоната през 2024, а почти сигурно и да не влезем в Шенген. Аз се притеснявам много да не изпуснем този шанс сега и затова искам да се концентрираме много върху този втори мандат и да го изпълним."

Мирчев каза още, че вече ПП и ДБ работят по проектодекларацията за основните приоритети на следващия кабинет, която вчера бе предложена на пърната среща между партиите и кандидата за премиер акад. Николай Денков.

Депутатът заяви, че основната разлика между номинациите на проф. Николай Габровски и акад. Николай Денков за премиер е политическата отговорност. По думите му ПП носи политическата отговорност, издигайки Денков.

Според Мирчев проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген. Този критерий отсъства от техническите изисквания, защото според Мирчев никой не си е представял, че една държава може да е член на ЕС и да има порблем с върховенството на закона. Той добави, че именно съдебната реформа остава основна разграничителна линия между ГЕРБ и ДБ.

"Протегнатата ръка на ГЕРБ (за съдебната реформа) е плод на колективна халюцинация - чуваме я по медиите, но не я виждаме. Когато трябва да гласуваме антикорупционно законодателство, не ги виждаме. Механизмът за контрол на главния прокурор мина през всички европейски организации, значи Европа каза "да", но на това Народно събрание му е много трудно да го гласува", изтъкна той.

Относно поисканото от БСП вето върху военната помощ за Украйна той заяви:

"БСП е в тежко съревнование с "Възраждане" за едни хипотетични техни избиратели. Споразумението за предоставяне на оръжие е абсолютно конституционно. Това поставя България на страната на цивилизоваността. БСП взеха остър завой по начина, по който се държат. Защо това е важно правителството да взима самостоятелни решения, ами може следващите месеци да няма Народно събрание, може да има преговори по получаване на заместваща военна техника и правителството трябва да е гъвкаво и да може да реагира."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

8

IvoIvo

19.12 2022 в 12:15

Мирчев интересно как ги халюцинира нещата без избори :)

-795

7

Дедо МразИ

17.12 2022 в 16:45

Трудно се спори с едноклетъчна ДБилна амеба ;-)

936

6

escrin

17.12 2022 в 14:29

Дедо МразИ, с къпането имат проблем единствено депесарските тролове дето бичат трол смяна по 24 часа всеки ден като тебе. Нямате време нито за ядене, нито за къпане. Миришеш на боклук, депесар. Давай все така :)

-795

4

Дедо МразИ

17.12 2022 в 12:40

С къпането имат проблем ДБилите. Кака ти се къпе всеки ден с РуZки Г@z :-)

936

3

escrin

17.12 2022 в 11:04

Дедо МразИ, ко стаа ве, депесар, изкъпа ли се поне веднъж тоя месец? И в събота сутрин пак няма почивка за тебе, бичиш смяната и нощем, и през уикенда. Гледай да не умреш от глад поне.

-795

2

Дедо МразИ

17.12 2022 в 10:44

Мандата да ППрофани и ДБили не е шанс а трагедия

-795

1

Дедо МразИ

17.12 2022 в 10:42

Да сте мислители тези неща с първия мандат - вече е късно
 
X

Подкастът на OFFNews