Кирил Петков: Ще познаем Главчев по делата, Гюров нямаше да откаже да е служебен премиер

OFFNews 31 март 2024 в 10:15 2894 0

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Съпредседателят на ПП Кирил Петков

"Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже", заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Думите му са в отговор на заявеното от президента Румен Радев, че председателят на Сметната палата е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента да стане служебен министър-председател.

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат", обясни той.

Според Петков сред възможните кандидати е имало и хора, които не са толкова ярко оцветени партийно.

"Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора. Конституцията работи добре като формат, но в завзетите институции в момента този формат беше много труден", каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

Петков определи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев като кандидат на ГЕРБ и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален.

"Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори - това ще бъде пълно безобразие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата - да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости - незнайни лица. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели", коментира съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки