Карина Караиванова ще е управител за България в Черноморската банка

OFFNews 14 януари 2015 в 13:11 5242 0

Министерският съвет определи зам.-министъра на финансите Карина Караиванова за управител за България в Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

Караиванова ще замени вицепремиера по икономическото развитие в периода 2013-2014 Даниела Бобева.

В края на миналата година се появи версия, че управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров най-вероятно ще подаде оставка до края на ноември 2014 година и ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие. Това обаче така и не се случи, тогава премиерът Бойко Борисов дори подчерта, че няма да търси "спокен пристан" за Искров.

За поста в Черноморската банка беше предложена Нина Ставрева, която беше главен секретар на Министерски съвет в правителството на Пламен Орешарски. Предложението тя да е управител за България в ЧБТР дойде именно от кабинета "Орешарски" и то в последните му дни, но сегашното правителство го отмени.

Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-акционери.

България е със статут на страна-учредител и членството й дава възможност за участие в разпределянето на финансовия ресурс на банката, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация. Това позволява на страната ни да влияе при определянето на регионалната политика и при вземането на решения от съществено значение за развитието на региона.

Карина Караиванова е магистър по финанси и банково дело, СУ "Св. Климент Охридски" и бакалавър по икономика пак в Софийския университет. Тя е получила е допълнителна квалификация в Ирландия, Холандия, Япония и България.

От февруари 2003 г. е в дирекция „Национален фонд" на Министерството на финансите като последователно заема позициите експерт, началник на отдел и директор.

Преди това Караиванова е счетоводител по "Проект за развитие на районите с минна и стоманодобивна промишленост" на програма ФАР към Министерство на труда и социалната политика и финансов аналитик в "Напредък Холдинг" АД.

От месец август 2010 г. до назначаването си на поста заместник-министър на финансите ръководи дирекция „Национален фонд" в Министерството на финансите и отговаря за изпълнението функциите на дирекцията като Сертифициращ орган за Оперативните програми, финансирани от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!