''Правителството падна, защото Пеевски и Борисов трябваше да се откажат от най-ценното си - скритата власт''

При нас лидерите се сменят, но общността винаги остава, заяви Христо Иванов

Ружа Райчева 22 май 2024 в 23:32 6915 4

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Христо Иванов

Правителството падна, защото стигнахме до момента, в който Пеевски и Борисов трябваше да се откажат от най-ценното си – скритата власт в дълбоката държава, в регулаторите и съдебната система.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на среща със симпатизанти на коалицията ПП-ДБ в София.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ДПС Делян Пеевски са придобили влиянието си чрез дългогодишни манипулации. 

Христо Иванов обърна внимание на това, че предстои да бъде сменен председателят на Върховния административен съд - по думите му един от най-овластените хора в държавата, а общественият фокус е върху това кой кое министерство ще оглави. 

"Не ме разсмивайте. Предстои най-голямото преразпределение на власт след 1991 г. в България. Над 30 регулатори са с изтекли мандати, включително цялата съдебна власт. Всички те с мандати от по 5, 6, 7 години - това е реалната власт, дълбоката държавата, а не Министерският съвет и парламентът, които все повече заприличват на сезонна работа", каза той. 

Христо Иванов заяви, че залогът е животът на гражданите, а не кариерите на политическите лидери.

"Едно нещо, което тези хора не могат да проумеят е, че в нашата демократична общност лидерите се сменят с голяма честота, но общността винаги остава. Тя никога не може да бъде свалена от сцената", каза съпредседателят на ДБ. 

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    4

    Stoyancho

    23.05 2024 в 12:23

    Всички искат рязко да управляват, там е проблема, а ППДБ не искат да пуснат кокала и въжете се къса.

    145

    3

    Джендо Джедев

    23.05 2024 в 08:25

    Е, сега като се обединят гъбарите с разочарованите, властта на Боце и Шиши ще стане явна. Току виж и Копейката дал едно рамо. "Тогава, тогава, предвиждам такъв живот,
    че само си викам "Дано". ;)

    -885

    2

    nms

    23.05 2024 в 07:51

    И кои лидери са се сменили: Борисов, Х.Иванов, Петков, Пеевски или Курнелата.
    Май вече си говорят колкото да не заспят, те ако лидерите се сменяха щеше да е доста по различно.

    0

    1

    781000

    23.05 2024 в 06:12

    Правителството падна, защото Мутрата ви използва, за да си избърше г., както всичките си патерици досега, и после ви ритна.
    ПП си повярваха, че могат да нагълтат цялата държава с 35 депутата, и ето го резултатът - и вие отивате в историята, при всичките патерици.
    Преди коалицията бяхте надеждата, сега има опасност да сте 4та политическа сила. И не ви е крив Пеефски, че загубихте половината от вашите собствени избиратели - Мутрата почти не е увеличил своите от 2022ра досега.

     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София