'Холандско преобръщане' предизвика авария в полет на Боинг 737 Макс

OFFNews 15 юни 2024 в 11:32 11235 4

Боинг 737 Макс

Снимка АП

Боинг 737 Макс

Боинг 737 Макс е получил повреди по части от конструкцията на самолета, след като е предприел "холандско преобръщане" по време на полет на Southwest Airlines миналия месец, съобщиха американски следователи, цитирани от Асошиейтед прес.

Холандското преобръщане е комбинация от фигури - плъзгане на опашката настрани, и люлеене на самолета по начин, който предизвиква преобръщане на крилата нагоре и надолу. Името идва от начина, по който поклащането наподобява форма на пързаляне с кънки, популярна в Нидерландия.

Инцидентът е станал докато самолетът се е движил на 34 000 фута от Финикс до Оукланд, Калифорния, на 25 май, но Southwest не е уведомила Националния съвет за безопасност на транспорта за повредите по самолета до 7 юни, заяви NTSB.

"След инцидента SWA извършва техническо обслужване на самолета и открива повреди по структурните компоненти", заявиха от съвета по безопасност.

Коментарът на NTSB би могъл да подскаже, че инцидентът е бил по-сериозен, отколкото се знаеше досега, но авиационни експерти обясниха, че е твърде рано да се знае със сигурност.

Говорител на Southwest каза, че базираната в Далас авиокомпания участва в разследването, но отказа подробности.

Пилотите се обучават на "холандско преобръщане", а повечето съвременни самолети разполагат с устройство, наречено амортисьор на отклонението, което може да коригира състоянието чрез регулиране на кормилото. В предварителен доклад на Федералната авиационна администрация се казва, че след приземяването на самолета на Southwest е открита повреда в устройството, което контролира резервното захранване на кормилото.

Повредите са описани като "значителни".

Структурната повреда вероятно е възникнала в опашната част на самолета, където се намират захранващите блокове. Колебание при "холандско преобръщане" е опасно явление при предишните самолети на Boeing, но не и при 737 поради промени в конструкцията, смятат пилоти.

Боинг 737 не са склонни към прекомерно "холандско преобръщане". Конструкцията на самолета е такава, че ако не направите абсолютно нищо, ще потисне "холандското преобръщане" по естествен начин, допълват те. При по-старите модели самолети - 707, 727, от него може да се загуби контрол.

От NTSB съобщиха, че са изтеглили данни от самолета - Boeing 737 Max 8, които ще помогнат на разследващите да определят продължителността и тежестта на инцидента.

Пилотите все пак са успели да възстановят контрола и са кацнали в Оукланд. Не се съобщава за пострадали при полета, в който са пътували 175 пътници и шестчленен екипаж.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    4

    Кок

    15.06 2024 в 20:57

    С бързината на компютрите се обясняват точността на ракетите и Радарите.Последните 20дни Украйна унищожи 6,батарей с ракетиС300и400това са най добрите Руски ракети.С 400пази Кремъл.Проблема бе защото руските компютри да бавни и не можаха да реагират на време а радарите са свързани с компютри.този чип отдавна не се използвали в перални.Единственото Вярно е че Беларус е най добре произвеждащата компютри държава в СССР.и имат традиция.

    1000

    3

    Кок

    15.06 2024 в 20:47

    Чета статия,,Новото страхотно оръжие наРусия,,Това било Чип /микропроцесор/много тънак350н.м1н.ме равен на 1/милионна от ММ.Та страшен чип.Ужас за САЩ Китай.Да ако беше 1980г.щеше да е тогава Intel направи 8080,,за персоналните компютри дебел 300нм.Вече чиповете са по 2...3..4нм.по тънките да по бързи и компютрите стават по бързи .

    11524

    2

    Танас

    15.06 2024 в 16:43

    Дневник, да разбираме ли, че винаги се преобръщате, когато карате кънки, а не само в Холандия?

    Ако бяхте превели с Гугъл, щеше да е холандско руло - все така непонятно, но поне вкусно звучи!

    1273

    1

    Johnny B Goode

    15.06 2024 в 16:04

    Хайде пак с тези преводи...
    "Roll" има много значения, и преобръщане съвсем не е вярното в случая.

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх