Испания матира категорично Хърватия и даде сериозна заявка за трофея на Евро 2024

Иберийците матираха "шахматистите" с класическото 3:0

Донислав Донев 15 юни 2024 в 20:59 1452 0

Испания - Хърватия

Снимка Facebook: Selección Española de Fútbol

Дани Карвахал празнува третия гол за "Ла Фурия Роха"

Испания победи Хърватия с класическото 3:0 в двубой от Група “В” на Европейското първенство, игран на "Олимпиящадион" в немската столица Берлин.

Алваро Мората откри резултата в 29-ата минута след асистенция на Фабиан Руис, а три минути по-късно самият Руис удвои преднината на иберийците след голов пас на Педри. Положението за "шахматистите" стана трагично в даденото от съдията продължение на първото полувреме, когато Дани Карвахал оформи крайния резултат след подаване на Ламин Ямал. В края на мача балканците можеха да върнат един гол. Бруно Петкович стреля от дузпа, Унай Симон спаси, но топката попадна в негов съотборник, който с хитър пас му даде възможност да се поправи, но голът беше отменен след проверка с ВАР.

В другия мач от групата Италия ще се изправи срещу Албания. Срещата на стадион "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд започва в 22:00 часа българско време.

Двубоят започна по-добре за Испания. В 7-ата минута топката достигна до капитана на "Ла Роха" - Алваро Мората, който отправи удар към долния ляв ъгъл на вратата, но Доминик Ливакович се намеси комфортно и улови.

Хърватите, отговориха в 22-рата, когато Анте Будимир бе намерен с центриране в наказателното поле на Испания, но ударът му с глава премина високо над напречната греда на вратата, пазена от Унай Симон.

Постепенно "шахматистите" започнаха да владеят повече топката и умело разиграваха помежду си. В този силен за играчите на Златко Далич период, те бяха шокирани от попадение на Алваро Мората в 28-ата минута. Нападателят на Атлетико Мадрид беше изведен само срещу вратаря от Фабиан Руис и реализира за 1:0.

Няколко секунди след попадението за Испания резултатът можеше да бъде изравнен, но изстрел на Матео Ковачич беше спасен от Унай Симон.

Само три минути след първия гол иберийците успях да реализирират и втори. Педри комбинира с Фабиан Руис, който се справи последователно с Лука Модрич и Марсело Брозович, за да стреля към долния ляв ъгъл на вратата, за да удвои преднината на своя тим.

Полувремето завърши перфектно за "Ла Роха", след като в добавеното време Ямал намери Дани Карвахал и той засече в мрежата на Ливакович за 3:0. При този резултат двата отбора се оттеглиха на почивката.

В началото на втората част хърватите тръгнаха смело напред, но бързо след това им се наложи отново да се бранят. В 51-вата Ливакович направи впечатляващо спасяване след шут на Ямал, а веднага след това малко не стигна и на Мората.

В 55-ата минута Хърватия на няколко пъти имаше възможност да накаже своя опонент след невероятно меле пред вратата, пазена от Унай Симон. Станишич, Будимир и Крамарич обстрелваха последователно целта, но като по чудо кълбото така и не попадна във вратата.

След немалко равностойни и разпокъсани минути, се стигна до 80-ата, когато Унай Симон направи сериозна грешка, подарявайки топката на Ловро Майер. Халфът комбинира с Бруно Петкович, който току преди да бие, бе спънат от Родри. Майкъл Оливър не се поколеба да посочи бялата точка. Петкович се нае с изпълнението на дузпа, стреля в долния десен ъгъл, но Унай Симон спаси. Иван Перишич овладя рикоширалата топка и върна към Петкович, който този път успя да я прати във вратата. Голът обаче не бе зачетен след проверка на ситуацията с ВАР.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови