Христо Иванов: Оставката е моят начин да кажа ''Извинявайте''

OFFNews 15 юни 2024 в 18:26 2078 9

Христо Иванов

Снимка Да, България

Христо Иванов няма да се кандидатира отново за лидер на "Да, България"

Подаването на оставка и излизането от парламента е моят начин да кажа на хората “Извинявайте!” и да докажа, че разбирам претърпeния провал и поемането на отговорност.

Това заяви лидерът на “Да, България” в оставка Христо Иванов в интервю за “Дарик радио”. Той декларира, че няма да се кандидатира отново за председател на партията.

“Ще бъда в парламента в първия му ден, ще се закълна и ще подам заявление да бъда освободен. Мисля, че това е по-легитимната процедура, отколкото да поискам от ЦИК да не ме обявява за избран. Няма да минем по този спорен ред”, уточни Иванов. Той подчерта, че хората в “Да, България” скланят глава, но вярват в стратегически правилната посока на досегашната си политика.

“Вярваме, че по един или друг начин тази посока може да се окаже безалтернативна. Ние правихме правилните неща, но по начин, който не беше годен на много нива”, каза Иванов.

Помолен да коментира възможното съставяне на правителство след изборите, той заяви: “Ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и Слави Трифонов като смокинов лист, това ще коства ужасно много на Борисов и той го знае. Такова правителство няма да се случи, защото лидерът на ГЕРБ го иска, а защото е принуден. Неслучайно се опитва да се скрие от това по всякакъв начин. Ако съставят подобно управление и Пеевски най-накрая се добере до голяма порция власт, те няма какво да направят, освен репресия и мачкане”, категоричен бе Иванов. Според него Делян Пеевски се стреми да погълне България.

“Пеевски се държи с Борисов така, както преди се държеше с Денков. Той друго не може да прави, защото знае, че вътрешното му положение в ДПС е крайно несигурно”, каза още Иванов.

Той изрази убеждение, че ГЕРБ и ДПС не са победители на предходните избори, но ПП-ДБ са се провалили и в резултат на това е подал оставка. Иванов подчерта, че действието му не е дошло като красив жест, а е заради многото допуснати грешки. Ключова от тях е било влизането в управление, без да е изчистен докрай разговорът с избирателите.

“Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости. С това, че вече десетилетие не можем да се съгласим около какво се обединяваме - около идеята, че ще сме апокалиптично радикални и един ден всички ще гласуват за нас, или около идеята, че този тип градски общности на средната класа винаги и навсякъде управляват в баланси с други групи от населението. На базата на това тези градски общности успяват да пласират своите приоритети сред по-голяма обществена група. Това е технологията на компромиса”, анализира Иванов.

Според представителя на “Да, България” обединението ПП-ДБ не е съумяло да разясни с каква идея се явява на изминалите избори. Иванов очерта две противоположни тези - от една страна идеята, че свършеното през последните десет месеца е правилно, а от друга, че свършеното е проблем и трябва да бъде отречено.

“Ние така се вкарахме в този ъгъл. Видя се, че избирателите не искат да дадат цялата власт на единия лагер и все повече не искат изобщо да участват в такъв разговор”, посочи Иванов. И допълни, че изходът от тежкия вътрешен блокаж и политическата криза е изисквал разбиране отвъд самоцелната конфронтация и играта с нулев резултат.

Политикът заяви, че най-важната предстояща работа е провеждането на по-големи разкази и разговори за идеи с избирателите. Според него такъв разговор не трябва да се базира на поучаване, обвинения и презумпция, че ако отсрещната страна е лоша, неминуемо нашата страна е добра.

“Колкото по-дълго стоиш на политическия терен, не можеш да продължаваш да използваш тази индукция. Тя просто вече не работи”, анализира Иванов. Според него целта на политическия разговор оттук насетне е да се убеди средната класа в сключването на нов обществен договор за посоката на развитие на България и от тази гледна точка да се търсят баланси.

Попитан за първенеца по преференции в рамките на ПП-ДБ Божидар Божанов, Христо Иванов заяви: “Божанов просто говори и прави едно и също нещо - реформира държавната администрация. Той е най-последователният боец за това, администрацията в България да се реформира, да не мачка и тормози гражданите, а да ги обслужва. Този човек е направил по тази тема повече, отколкото цели парламентарни мнозинства”.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    9

    Stoyancho

    17.06 2024 в 14:18

    Айде бе, ние пък така ти повярвахме и на тази лъжа

    1017

    8

    IvoIvo

    17.06 2024 в 11:43

    ОБОЖЕМОЙ! Защо толкова инфантилно се държи?

    -1395

    7

    AlexT

    16.06 2024 в 12:39

    4 .. Договаря се Христо , с нормална партия, организация, групи от гражданите ит.н. ,
    а не с мафията !! Това не трябваше да правите, а го направихте ..Тук няма да споменавам ’депутатите’ ви, идеите ви,случайните хора около Вас, слабите послания, комуникация, обяснения , пропаганда или политическата рекала и т.н...затова и загубихте изборите ,,Предупреждавах ви ..
    С две думи ...

    -1395

    6

    AlexT

    16.06 2024 в 12:36

    3. П.С.За мен правилното беше – Правителство на малцинството и ако не мине –оставят се те да управляват, крадат, усвояват и т.н...За година- две и ги биеш пропагандно прз това време ..
    Те, пак повтарям, освен своите си слуги и наплашена администрация – почти не позволиха да има , свободна средна класа , защото ще е независима от тях , което е недопустимо за мафията ..:)) Номерът на комунистите се повтаря- тоталния контрол на частния, свободния бизнес, на интелигенция, на предприемачите, на безпартиините преди и сега –на небоковците и т. н..
    А сега, пак, ще се връща тоталния контрол на мафията – на сикаджията , на пеевски, на доган , на ДС мутрите и т.н...Нищо ново, както се казва ..Ако малкоо изплуваш в бизнеса – идват ти пратениците на сикаджията , на пеевски, прокуратура, данс дори , нап и т.н....само с позволение на горните , можеш да изплуваш ..Това е положението ..
    Договаря се Христо , с нормална партия, организация, групи от гражданите ит.н. ,
    а не с мафията !! То

    -1395

    5

    AlexT

    16.06 2024 в 12:35

    2. ! В България , все още има граждани , които не искат техните имена да бъдат свързвани с ‘’глас’ за мафията , на избори ..
    В ЕС могат да си правят оглушки за сикаджията , но ние тук, си знаем кой – кой е ! И ние, ‘’апокалиптично радикалите’’ ‘ / пак и аз гласувахме за Вас ‘ /,не бяхме съгласни на съюз с мафията и то , след такъв и с Нинова !? Ако ги нямаше тези техни лидери – може би щеше и да е възможен диалог с тях, но едновременно с увеличаване на влиянието , на гласуващите за ПП-ДБ..И това не успяхте да постигнете ..Бързахте да се договаряте с боко и пеевски, и се загубихте в ‘’прането’’ им, обяснения за тяхната ‘нормалност’ на политици и т.н..Никой по света НЕ се договаря с мафия- поне в демократичните страни ! С две думи , засега от мен ..
    А и може да си имаме и за 10 години, временен , техен , главен прокурор, след конс. промени, може и радев да се включи в триото им и т.н..-за ефекта от частичната Съдебна реформа става дума .. ...
    П.С.За мен правилното беше – Пра

    -1395

    4

    AlexT

    16.06 2024 в 12:34

    ‘’С това, че вече десетилетие не можем да се съгласим около какво се обединяваме - около идеята, че ще сме апокалиптично радикални и един ден всички ще гласуват за нас, или около идеята, че този тип градски общности на средната класа винаги и навсякъде управляват в баланси с други групи от населението.’’Христо Иванов.

    Христо, докато коалицията с ПП- донякъде беше оправдана,/ баланс : / , то тази с герб и косвено с пеевски – не ! И тук не става въпрос за ‘апокалиптичен радикализъм ‘ : Явно и аз съм бил такъв :..
    Коалиция с тези, е такава с мафията , христо, защото мафиоти са водачите им ..Друго е , ако бяха //начело / се разкарали и пеевски, и Боко, и доган ..Тезо хора съсипаха средната , свободната , независимата средна класа в България ,за която говориш..От десетилетия ! Това не са нормални партии,/ като в другите дем. страни /, с които може да водиш диалози, търсиш съгласия и т.н.. Това не разбрахте в ПП-ДБ ! В България , все още има граждани , които не искат техните

    -200

    3

    781000

    16.06 2024 в 12:07

    Жалко, беше един от адекватните хора там. Но се оставихте ментетата от ПП да ви водят за носа, и сегя плащате цената за това.

    405

    2

    Telluris Malus

    16.06 2024 в 08:25

    Ами Христо, ти си решаваш. Помогнахте на ПП да проведе леви политики и избирателите ви наказаха. Вместо да признаете грешката, да анализирате последствията и да направите всичко по силите си, за да бъдат поне преодолени негативите, ти си отиваш. Според мен оставяш недовършена работа.

    300

    1

    демотиватор

    15.06 2024 в 18:53

    "Подаването на оставка и излизането от парламента е моят начин да кажа на хората “Извинявайте!” и да докажа, че разбирам претърпeния провал и поемането на отговорност."

    Аз ти прощавам, Ице! (ジ)
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II