Лекарствата в Европа: Цени, които убиват пациентите

OFFNews 15 юни 2024 в 12:57 2854 4

Скъпи лекарства

Снимка MiS/imago

Тригодишната Милда страда от муковисцидоза - наследствено заболяване, което води дотам, че секретът от бронхите не се оттича правилно. Милда живее в литовския град Клайпеда. Два пъти на ден за по половин час тя трябва да облича специална дренажна жилетка, която чрез вибрации почиства органите от натрупаните гъсти секрети. Това е начинът да се удължи животът на момиченцето, разказва германската обществена телевизия АРД, цитирана от Дойче веле.

По-рано много от децата с муковисцидоза рядко са достигали зряла възраст. Днес, благодарение на един нов медикамент, те могат да живеят десетилетия наред. Медикаментът, който би помогнал много на Милда, се казва "Кафтрио". Но родителите ѝ не могат да ѝ го осигурят.

Месечните разходи за лечение - 17 000 евро

Литовското правителство преговаря в момента с американската фармацевтична фирма "Vertex", единствен производител на въпросния медикамент. Но изискваната от фирмата цена е твърде висока за здравните системи на редица държави. И двамата родители на Милда работят - бащата е хирург, майката е козметичка. Но въпреки това те не могат да си позволят месечните разходи за лечението, които възлизат на 17 000 евро. "Можеш да полудееш от мисълта, че други държави произвеждат такива чудесни медикаменти, а ти си оставен сам на себе си", казва пред германската обществено-правна медия майката на Милда.

Германският лекар Карстен Шварц, който работи в център за лечение на муковисцидоза близо до Берлин, посочва: "Без тези медикаменти пациентът губи около 20 години от живота си".

Достъпът до медикаменти трябва да е равен за всички

Съдбата на пациенти като Милда показва ясно колко неравни са шансовете за живот в рамките на ЕС.

"Местоживеенето ти не трябва да е решаващо за това дали ще живееш, или ще умреш", заяви миналата година еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду. "Всички пациенти в ЕС би трябвало да имат "своевременен и еднакъв достъп до ефективни медикаменти".

Но Европа продължава да е далеч от тази цел, както показват извършените в продължение на месеци разследвания на екип европейски журналисти.

Все пак колко голямо е неравенството в ЕС? Първата цел на журналистите е да идентифицират медикаментите, които действително имат значително предимство в сравнение с дотогавашните препарати. Фармацевтичната индустрия пуска всяка година по 40 нови продукта на пазара, повечето от които на изключително високи цени. Но само малка част от новостите водят и до истински терапевтичен напредък.

АРД публикува графика, от която става ясно каква част от новите медикаменти, пуснати на пазара, липсват в различните държави от ЕС. Най-тежко в това отношение е положението в Унгария, където е невъзможно да се намерят над 78% от новите лекарства - това са общо 25 продукта. В България 18,75 процента от новостите не са на пазара, т.е. точно 6 препарата.

Германската обществено-правна медия уточнява и че от повечето нови 32 медикаменти са от "изключителна полза" за пациентите - те са предимно за лечение на рак, но има и препарати срещу мигрена, муковисцидоза или диабет. Цитиран е председателят на Германската лекарска комисия Волф-Дитер Лудвиг с думите, че ако тези медикаменти не се прилагат, възможностите за лечение на засегнатите пациенти се влошават.

Засегнати са много от малките държави

Европейският репортерски екип е установил, че разходите за споменатите 32 важни нови медикамента се поемат изцяло от здравните каси само в Германия и в Австрия. В Естония, Латвия и Литва на пациентите им липсват 30% от тези лекарства, в Кипър - половината, а в Малта - 59 процента.

Еки Лайдве, ръководител на Службата по лекарствата в Естония, казва, че една от причините за липсата на медикаменти е тази, че много фармацевтични фирми изобщо не пускат препаратите си на пазара, ако той е твърде малък. Лекарствата могат да бъдат доставени от други европейски държави, но при толкова високи цени, че са недостъпни за много от държавите.

Как се образуват цените на лекарствата

За да получат максимално високи цени, фармацевтичните фирми използват често една колкото лесна, толкова и ефективна стратегия: те изискват от националните здравни власти и от касите да запазят в тайна реално платените цени. За целта трябва да бъде подписана специална декларация. Така намаленията, които концерните са дали на някои страни, няма нужда да се предлагат и на другите държави.

Бившият кипърски министър на здравеопазването Йоргос Памборидес казва, че тази система представлява злоупотреба с пазарната сила на индустрията. Концерните противопоставят държавите едни на други, "затваряйки ги в отделни стаи". Памборидес си спомня, че по времето, когато е бил министър, Кипър е плащал "двойно, тройно или дори петорно повече от другите държави".

Журналистическият разследващ екип се е опитал въпреки това да установи какви цени изисква "Vertex" за препарата си "Кафтрио". На базата на данните за оборота на фирмата, броя на пациентите и сведенията от здравните каси излязло, че Италия плаща годишно за пациент 70 000 евро, а Франция 66 000. В малката, но по-бедна Латвия разходите обаче могат да стигнат до 135 000 евро, в Чехия - до 140 000. От концерна заявяват, че тези сметки са "неправилни" и изтъкват, че производителят не определя едностранно цените, а ги договаря със здравните служби в съответната страна. Освен това цените били оправдани, защото за един медикамент се правят изследвания по 20 години, а разходите за тях могат да надхвърлят и десет милиарда евро.

Особено тежко е положението в Румъния

Болните от рак в Румъния са в особено тежко положение. Там разходите за шест от новите медикаменти срещу рак не се покриват, следователно те са недостъпни за засегнатите, на които са предписани. Но има и още нещо - на здравеопазването в страната му липсват средствата да плати и за тези медикаменти, за които отдавна е разрешено да се покриват разходите, както казва онкологът и ръководител на Националната комисия за борба с рака Михаел Шенкер.

Затова към правителството са били отправени искания да удвои бюджета на здравната каса, но те са били отхвърлени - защото държавната каса е празна. Поради това много пациенти са подали жалби в съда за компенсиране на разходите за предписаните им медикаменти. Това се оказало успешен ход - през 2023 г. с държавни разноски били осигурени медикаментите за 1000 пациенти. Предполага се, че и тази година броят им ще е сходен. Шенкер посочва, че става дума за лекарства с висока цена - между 6000 и 7000 евро за пациент на месец.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    4

    Telluris Malus

    16.06 2024 в 20:18

    Нещо не е наред с пазара на лекарства в България. Наскоро проведох проучване за продукта jardiance. В Украйна цената му е 35 лв. (763 гривни) , в Турция 44 лв (24$) , в България 88 лв. ...

    https://tabletki.ua/uk/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81/pharmacy/kiev/

    https://www.exporters.sg/country/tr/turkey/products-jardiance/

    https://apteka.framar.bg/30052701/%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1 %82%D0%BA%D0%B8-10-%D0%BC%D0%B3-30

    50

    3

    Far Rider

    15.06 2024 в 20:04

    Безплатни са само дъждът, градушките, снегът, вятърът, слънцето. Всичко друго се плаща. Някои неща от хората, други - пак от тях, но чрез бюджета формиран от техните данъци пробутвани като "безплатни". Така, че изводът е: ако екскрементите имаха цена то бедните щяха да се раждат без продължението на гърба.

    22553

    2

    dolivo

    15.06 2024 в 18:22

    Под Европа се има предвид континента. България няма как да се изстреля в космоса.

    Пазар - ако някой е измислил, си ооределя цена според търсенето.

    Ако искаш да ти се подаряват медикаменти, ходи на протест срещу правителството, което трябва да смени системата с по-социална.

    Но имай предвид, че мотивацията за такива изследвания няма да я има при форма на комунизма. И тези хора просто ще си мрат така или иначе.

    Цените ще падат, твърде новите лекарства са скъпи, или алтернативата е да не съществуват изобщо.

    Друга перспектива да патентите - може примерно EU да ги понатисне да са по малко години, за да могат индийските компании да копират и произвеждат медикамента по рано.

    Който иска без пари, много се заблуждава.

    50

    1

    Far Rider

    15.06 2024 в 13:00

    Време е ЕС да се реформира. Или Задунайская губерния да го напусне. Всички ще спечелят и в двата случая.

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх