Йотова за посещението на Габриел в Брюксел: Спорове кой ще заеме поста ѝ, но няма и дума какъв е този пост

Вицепрезидентът пита за пореден път ли се търси работа на човека, а не човек за работата

OFFNews 21 юни 2023 в 10:21 1392 3

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова критикува посещението на външния министър Мария Габриел в Брюксел заради това, че от двудневното посещението на вицепремиера не е станало ясно какъв пост ще заема следващия еврокомисар на България. 

Габриел бе еврокомисар по иновациите, преди да се откаже и да започне преговорите за правителство от името на ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори. 

"От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар", пише Йотова в официалния си профил във Фейсбук.

По думите ѝ за пореден път започват спорове кой ще заеме поста, а няма и дума какъв е този пост.

"Защо всъщност отиде външият ни министър? Какво договори? Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата", пита вицепрезидентът.

Йотова допълва, че винаги е смятала, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема “на тъмно”, без дискусия между всички институции, независимо че предложението трябва да бъде дадено само от една.

"Не може да бъде оправдание и краткият срок, който остава до края на мандата на Комисията. Особено сега - в условията на криза и война в Европа. Точно сега трябва да бъдем активни като държава, която знае каква е ролята ѝ на европейската политическа сцена", заключва тя.

От Министерството на външните работи съобщиха, че на двудневното си посещение Мария Габриел е провела разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

На срещите са обсъдени теми като присъединяването на България към Шенген, предизвикателствата пред България, свързани с напредъка по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и вропейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

21.06 2023 в 11:04

На киселата кака ѝ стана навик да се изказва по вякакви въпроси, непрекъснато!

Що не си гледа мижавите правомощия, да амнистира по 3-ма пандизчи на всеки 5 години, а навсякъде се вре...

Фотото към статията е прекрасно! От него може да се направи картичка за разяждане на злояди деца!? Мама ще казва: Папкай, мило, щото ще ти покажа картичката с киселата кака...

1000

2

tahomir

21.06 2023 в 10:41

@БотоксПутю ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1236

1

БотоксПутю

21.06 2023 в 10:34

Благодаря на редакцията за снимката.
 
X

Да помогнем на украинските деца!