ГЕРБ предлагат Симеонов да не става председател на съвета за хората с увреждания

В парламента приеха проекта за нов Закон за хората с увреждания

OFFNews 26 октомври 2018 в 11:43 1500 0

Депутатите приеха на първо четене предложенията за чисто нов Закон за хората с увреждания. Подкрепата беше единодушна.

Още преди гласуването от ГЕРБ обявиха, че ще правят поправки между двете четения. От най-голямата партия ще поискат не вицепремиерът Валери Симеонов, а социалният министър Бисер Петков да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Във все още нередактирания нов закон е записано, че този съвет ще се ръководи от "ресорния заместник министър-председател". В момента това е Валери Симеонов, срещу когото от началото на седмицата има протести срещу него заради изказването му за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания, които настояваха за изготвянето и приемането на този закон. Въпреки че вицепремиерът се извини, демонстрациите с искане за оставката му продължават.

Предложението Симеонов да е шеф на съвета също предизвика напрежение и недоволство от страна на протестиращите майки. Така се стигна и до днешната заявка на ГЕРБ, че ще направят поправки между двете четения. Те искат да се запази ситуацията като в действащия закон - председател на съвета да бъде социалният министър, който ръководи органа и сега. Най- вероятно предложението на ГЕРБ ще събере необходимите гласове при приемането на текстовете на второ четене.

"Няма драма. Ние сме на първо четене на закона. До влизане в сила на този закон председател на съвета е социалният министър. От ГЕРБ ще предложим социалният министър да продължи да е председател на съвета", коментира от трибуната Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Последваха критики от социалистите: "Идеята ви, че няма драма е напълно погрешна. Драма има - избрали сте за този пост неподходящ човек", коментира Антон Кутев от БСП. Лидерът на левицата пък за пореден път Корнелия Нинова пък отново поиска оставката на Симеонов. Последва спор, който предизвика зам.-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ да обяви, че депутатите "цапат хубавия законопроект".

Законопроектът, който беше приет днес, въвежда и нова индивидуална оценка на човек с увреждане - здравословно му състояние, функционалните затруднения, проблемите при ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.

От началото на следващата година ще има и месечна финансова подкрепа на хората с увреждания за 18 годишна възраст. Тя се определя в зависимост от степента на увреждане и целта ѝ е да компенсира разходите, породени от увреждането. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност.

През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

Проектът предвижда и създаването на Държавната агенция за хората с увреждания от началото на 2021 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!