ГЕРБ поискаха поименна проверка в НС, за да лишат БСП и ДПС от пари за транспорт

OFFNews 06 ноември 2018 в 15:17 3095 0

По-малко от час след началото на извънредното заседание на парламента ГЕРБ поискаха поименна проверка на присъстващите депутати. БСП и ДПС отново напуснаха залата.

След проверката отново имаше кворум. Депутатите дори бяха повече от първоначалните 122-ма, този път - 129.

Причините за искането на ГЕРБ са две. Едната остана неизказана и е, че така те лишиха опозицията от възможността по-късно да поиска такава, а другата - след проверката депутатите от БСП и ДПС да бъдат лишени от парите им за транспорт и командировъчните за деня.

Предложението отсъстващите народни представители да бъдат лишени от парите им за транспорт за деня беше направено от председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. То беше прието от депутатите и ще бъде обсъдено на председателски съвет.

Тази мярка на ГЕРБ обаче не притесни лидера на БСП Корнелия Нинова. "Нерегистрирането ни продължава така, както сме го обявили. Няма как с нашите гласове и даването на кворум да се приемат решения, с които ние не сме съгласни. Например да се увеличават данъците на старите автомобили", каза тя.

Социалистите все пак имали принципен проблем с предложението на Кирилов. "Начинът, по който се прави, е още едно доказателство, че ГЕРБ е партия, която нарушава всички правила и закони в държавата", обясни тя.

Нинова подчерта, че депутатите от левицата така или иначе не получават заплатите си за дните, в които отсъстват, за да представят "Визия за България". Заплатите за тях не били важни. "Тоест не натоварваме българските данъкоплатци с излишни плащания към нас. И смятам, че така е морално", подчерта тя и добави, че БСП не компенсира народните представители заради намалените им заплати.

Парламентарният правилник предвижда, че ако депутат има неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания в рамките на един месец, му се изплаща само една трета от заплата. Депутати от БСП вече втори месец отсъстват от заседания заради пътуванията по страната. На въпрос как се издържат социалистите при това положение, Нинова отговори: "С остатъка. Ние сме си го приели това решение. От партийната каса не им даваме пари."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови