Фандъкова: Мен ако питате, много от строителните фирми не трябва да работят в София

Мерките трябва да се разхлабват много внимателно, заяви столичният кмет

OFFNews 19 януари 2021 в 08:01 7722 0

Снимка Архив

Мен ако питате, по-голяма част от строителните фирми не бива да работят повече в София - ако започнем да изброяваме проблемните строителства, ще видите, че там работят различни фирми. Но ние не избираме фирмите просто така, длъжни сме да спазваме закона за обществените поръчки. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ като коментира темата за "ремонт на ремонта" в София. Тя припомни, че с главния архитект Здравко Здравков са предложили промени в законодателството, така че отговорност да носят и надзорните фирми, както и проектантите на обектите. Винаги има проблеми при строителството, фирмите са санкционирани. За мен е важно да има контрол по време на изпълнението и - когато се случат проблеми, да бъдат отстранявани за сметка на строителите, не за сметка на софиянци, каза още кметът. 

Не предложихме увеличение на данъци и такси за бюджета на София, няма как в ситуация на икономическата криза заради пандемията, да се увеличават разходите на хората, обясни тя. 

Над 50 къщи са пострадали при последните наводнения в Нови Искър, Требич и др., екипите вече са минали да оценят щетите, хората могат да кандидатстват и пред социалните служби. Всяка година Столична община почиства около 100 км. речни корита, стана ясно от думите на Фандъкова.  

Около 800 души с ковид имат нужда от лечение в болница дневно при над 2000 преди мерките. Те трябва да се разхлабват много внимателно, на етапи, категорична бе тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови