Европа спряла парите заради проекти на Бургас, Асеновград, УАСГ и Пожарната

OFFNews 04 юни 2014 в 09:50 8383 12

Държавата официално замрази плащанията по две приоритетни оси на Оперативна програма "Регионално развитие" - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма".

Това съобщи Министерството на регионалното развитие в съобщение до медиите днес.

"Заради одитна проверка на проекти, реализирани в периода 2010 - 2013 г. временно са прекъснати плащанията по приоритетни оси 1 и 3 на ОП „Регионално развитие", се казва в прессъобщението.

В него се припомня, че на 3 юни с писмо Главна дирекция "Регионална градска политика" на Европейската комисия е уведомила управляващия орган по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за временното прекъсване на плащанията по двете оси във връзка с междинни искания за средства подадени на 3 април и 27 май 2014 г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност около 90 млн. евро.

Плащанията към бенефициентите по приоритетни оси „Регионална и местна достъпност“, „Местно развитие и сътрудничество“ и „Техническа помощ“ на ОПРР продължават.

"Временната мярка е свързана с констатациите от рутинен одит на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., извършен в периода 7-11 април 2014 г. от одитори на ГД „Регионална и градска политика“. Одитната проверка обхваща извадка от проекти реализирани в периода 2010 - 2013 г.", се казва в съобщението.

Към днешна дата в Управляващият орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

В писмото на ГД „Регионална и градска политика“ са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Визират се нарушения на процедурите за обществени поръчки, проведени от бенефициентите: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР, пишат от министерството.

Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган.

Съгласно писмото, за да бъдат процедирани горецитираните плащания е необходимо:

• да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни оси 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и 3 „Устойчиво развитие на туризма“;

• подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки;

• изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по отношение на процедурите за обществени поръчки.

Във връзка с дадените препоръки Управляващият орган на ОПРР стартира подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки, по договори,  финансирани от приоритетни оси 1 и 3. Работи се и по допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започна преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието