Quantcast

Европа спряла парите заради проекти на Бургас, Асеновград, УАСГ и Пожарната

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 09:50 7527 12

Държавата официално замрази плащанията по две приоритетни оси на Оперативна програма "Регионално развитие" - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма".

Това съобщи Министерството на регионалното развитие в съобщение до медиите днес.

"Заради одитна проверка на проекти, реализирани в периода 2010 - 2013 г. временно са прекъснати плащанията по приоритетни оси 1 и 3 на ОП „Регионално развитие", се казва в прессъобщението.

В него се припомня, че на 3 юни с писмо Главна дирекция "Регионална градска политика" на Европейската комисия е уведомила управляващия орган по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за временното прекъсване на плащанията по двете оси във връзка с междинни искания за средства подадени на 3 април и 27 май 2014 г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност около 90 млн. евро.

Плащанията към бенефициентите по приоритетни оси „Регионална и местна достъпност“, „Местно развитие и сътрудничество“ и „Техническа помощ“ на ОПРР продължават.

"Временната мярка е свързана с констатациите от рутинен одит на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., извършен в периода 7-11 април 2014 г. от одитори на ГД „Регионална и градска политика“. Одитната проверка обхваща извадка от проекти реализирани в периода 2010 - 2013 г.", се казва в съобщението.

Към днешна дата в Управляващият орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

В писмото на ГД „Регионална и градска политика“ са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Визират се нарушения на процедурите за обществени поръчки, проведени от бенефициентите: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР, пишат от министерството.

Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган.

Съгласно писмото, за да бъдат процедирани горецитираните плащания е необходимо:

• да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни оси 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и 3 „Устойчиво развитие на туризма“;

• подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки;

• изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по отношение на процедурите за обществени поръчки.

Във връзка с дадените препоръки Управляващият орган на ОПРР стартира подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки, по договори,  финансирани от приоритетни оси 1 и 3. Работи се и по допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започна преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2014 в 13:18

Не ви ли стана ясно че на никои не му пука за политическите ви пристрастия били те червени , сини и т.н. Хората одавна управляват света чрез монетаризма и докато продължаваме да се делим вместо обединим нищо няма да се промени. Потресен съм от индивиди които издигат в култ нещо измислено от човека.

04.06 2014 в 12:43

от нарушения не е застрахован никой, който поверява управлението на мутри, комунисти и подобни олигофрени, без значение на моментната им партийна обвивка.

04.06 2014 в 12:34

Нарушенията са по времето на герб в гербаджийските общини. Айде сега пак отричайте.

04.06 2014 в 12:20

Вуйча, ами те червените общини имат ли?
Щото по селските общини с по 2-3 000 жители европроектите не са много актуални.

04.06 2014 в 12:18

Абе всички помним колко добре се справяха с европарите твоите любимци от тройната коалиция БСПДПС + НДСВ.

Дедя, дедя, новината за спрените пари я съобщиха журналисти, които са научили за нея от представители на европейската комисия.

Съвсем случайно в бързината милото ни правителство (от *** д а измрат) просто пропусна да отбележи тази дребна подробност.

Не за да се подготвят да хвърлят вината по друг преди да съобщят новината, просто са пропуснали в бързината.

04.06 2014 в 12:00

А дядо към високо интелигентната комунистическа сган ли е Димитрова?!На езика му ще се изчерви и някой каруцар-циганин!Но какво да се чудя на хора,които дадоха власта на една протурска и на една проруска партии!И се сдушиха с циганите само исамо да дойдат на власт,но не им мина номера!!!И ако продължават с подлите си номера на следващите избори ще ви изметем напълно!!!

04.06 2014 в 11:42

Вчера малоумната соросоидна измет посещаваща този сайт се изби да натиска минуса на коментара ми ,че спират парите заради герб...жалка работа сте промити болшевишки мозъци,лижете говната на Боко Кратуня и ревете с пълно гърло ,че са бонбони!!Хайде сега пак започвайте да ме плюете,че съм комунист,ама лош ,а не добър комунист,като мутрата,доносник Буда и цървула Цецо крадецо-дебили жалки!!

04.06 2014 в 11:21

Хора, не четете ли вижте кога са проведени процедурите от 2010 до 2013. Какво общо имат с това „НИСКО ИНТЕЛИГЕНТНА комунистическа СГАН“. Толкова сте изпълнени с омраза, че дори фактите пропускате, докога с тази омраза и така ли ще си оправим държавата като изопачаваме фактите, както ни е угодно.... Трябва ли ЕС да опишат подробно по месеци всяко нарушение за да ви стане ясно или просто плюем пък другите да оправят кашата...

04.06 2014 в 10:17

Тези дни се прокрадна новината, че новия лидер на БСП ще е жена. По неофициални данни, става въпрос за г-жа Буруджиева.
На вчерашния пленум на ръководството на БСП тя е заявила:
"Ще оправя държавата за 800 дни.
Само ми върнете пищовите на татко."

04.06 2014 в 10:14

НИСКО ИНТЕЛИГЕНТНА комунистическа СГАН Съберете си багажа И КЪМ москве ВАШИЯТ РАЙ