Елена Йончева: Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял

OFFNews 21 октомври 2018 в 10:48 4756 3

Снимка Архив

Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял.

Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред БНТ. Тя коментира, че всеки един българин, който е имал досег със здравеопазването, знае какво е състоянието му. Йончева обясни, че болниците дължат над 600 млн. лв., като над 200 млн. се дължат на чужди застрахователи, в резултат на което, много българи не могат да получат медицински услуги в чужбина.

"Много българи чакат за трансплантации, защото държавата не се е разплатила. Погромът в здравеопазването е огромен", коментира Йончева. Тя припомни, че България е на първо място в Европа по смъртност, на първо място по детска смъртност, на първо място по сърдечно-съдови заболявания и на първо място по предотвратима смъртност.

Йончева поясни,че 2/3 от хората имат ограничен достъп до здравеопазването и това не е констатация на БСП, а на правителството. "Трябва да си отговорим какво здравеопазване искаме - дали искаме то да е като в Латинска Америка, дали искаме здравеопазване, каквото е в Африка, като това, в страните от Третия свят, или здравеопазване каквото има в Европа", отбеляза Елена Йончева. Тя коментира, че около 50% от средствата за здравеопазване се дават от джоба на българина, докато в Европа цифрата е под 20%. 

Това означава, че здравеопазването в Европа е споделена отговороност - хората, които имат по-ниски доходи, имат достъп до добро здравеопазване, какъвто достъп имат хората с по- високи доходи", коментира Йончева. Тя обясни, че държавата трябва да гарантира правото на всеки един човек на здравеопазване. "Погромът в здравеопазването е повсеместен и няма отговор защо, при положение че средстава има", заключи Елена Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

4

red-army

22.10 2018 в 00:18

Някой ще ми разкаже ли каква е смъртността в държавите дето не са на първо място ако има такива?

Аз си мисля, че щом някой каже, че сме първо по смъртност, той със сигурност не пръв по-умност. Единствената държава която може да претендира в наши дни, че има по-ниска смъртност от България е Израел, защото преди 2000 години имало един пич, дето май не е умрял...ама това е единствения прецедент по-известен в историята, където има държава с под 100% смъртност.

А госпожата е тъпа като галош.....

23293

3

Стефан

21.10 2018 в 18:59

А ти защо не научи къде се слагат интервали, и как се използват препинателни знаци?
За останалите глупости няма да те питам, приемаме ги за твое мнение. А хората уж имали право на мнение, макар и глупаво.

6025

2

stigabe

21.10 2018 в 16:29

Щом при Бсп здравеопазването е било най, най, най-хубаво, защо Стефан Данаилов актьора през 2014г отиде във Франция да се лекува от раково заболяване!Тогава Таня Андреева защо не му подсигури необходимата техника и медикаменти за лечение на съпартиеца си?!?!??За 18г на власт БКП под различни ( Бсп, Сдс, Дсб, Одс, Ндсв) фракции какво направи за здравеопазването ни?!?!Изобщо за тези години какво направи за подобряването на България след като си свалиха властта за да си я вземат за 18г с тези фракции?!?!