ДПС мисли за национализация на 'Лукойл' и пристанище 'Росенец'

Йорданка Веселинова 02 декември 2022 в 14:11 3485 8

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Йордан Цонев, ДПС

ДПС обмисля дали и как да се национализира "Лукойл" и нефтеното пристанище "Росенец", съобщи на брифинг в НС зам.-председателят на партията Йордан Цонев.

Той добави, че днес е пристигнала новината, че рафинерията "Лукойл" в Италия е минала под контрола на италианското правителство, за да не затвори и да може да обслужва стратегическите интереси на страната. В този смисъл ДПС мисли за законодателен акт, с който би било възможно това да се случи и у нас, ако има такава нужда. Цонев допусна, че това би могло да се случи и със Златната акция.

Депутатът подчерта, че държавата трябва да осъществи и пълен контрол над концесионираното пристанище „Росенец“ и обяви, че това също влиза в законодателните намерения на партията.

"Трябва да знаем точно какъв петрол идва и откъде идва, кой е руски и кой не, какви количества се преработват и накъде заминават", добави той.

Цонев добави, че след два дни влиза в сила ембаргото за руски петрол, заради което няма да могат да се изнасят петролни продукти от руски суровини.

"Нашата цел е, ако се забрани износът, с продължаването на работата на рафинерията да се осигури евтино гориво за българските граждани."

ДПС вече внесе законопроект, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България. Текстовете минаха на първо четене в комисия. Кабинетът все още очаква решение на ЕК за това дали "Лукойл Нефтохим" има право да изнася нефтопродукти. Инициатива за национализация на "Лукойл" в 47-ото НС, когато обявиха своите предложения за "депутинизация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

7

Ivan

02.12 2022 в 19:24

Този бивш келнер и разносвач на куфарчета с неясно съдържание между Капитан Андреево и София по време на управлението на Иван Костов е невероятно нагла муцуна!! И никой в залата не се сеща да му прочете CV-то, да публикува данъчните му декларации и пр. през всичките години в които се върти като ганусчия в родния политически цирк! Навремето за 45-та годишнина от 9-ти септември пред Цирка на Солни пазар бяха опънали надпис в същия смисъл "32 (45) години демокрация(социализъм)-32 (45) години цирк в България"

1730

6

Ivan

02.12 2022 в 19:15

А морските сараи на Дръндарския циганен-кому?

11920

3

klimt

02.12 2022 в 15:42

Taka руската собственост ще си остане пак тяхна.

2073

2

Johnny B Goode

02.12 2022 в 15:38

Беят иска да разширява сарая си в Росенец?

8053

1

DARTH VADER

02.12 2022 в 15:19

МЕНТАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЕМАГОГ,ТОВА ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ...

АБСОЛЮТНО НЕВЕРНИ ПРИКАЗКИ ЗА ТОВА,КАК НЯКОИ СЕ КАНЯТ ДА ЗАКОЛЯТ КОКОШКАТА СЪС ЗЛАТНИТЕ ЯЙЦА...

Г-Н ЦОНЕВ,РАЗСМЯХТЕ МЕ ИСТИНСКИ;)