Депутатите избират нов гуверньор на БНБ в петък

Йорданка Веселинова 12 април 2022 в 18:40 1654 0

Снимка Архив - БТА

Депутатите ще гласуват единствената останала кандидатура за нов гуверньор на БНБ в петък преди парламентарния контрол. 

Причината за нетрадиционната подредба на дневния ред (в петък обикновено има само парламентарен контрол) е желанието на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП да изместят важните теми преди точката за БНБ, за да не се превърнат те в разменна монета за подкрепата на "Има такъв народ". Това е и причината за извънредното заседание на правната комисия, която днес закрива спецправосъдието. Тази точка влиза в зала в четвъртък - ден преди избора на гуверньор на БНБ.

Другата спорна точка - за парите за АПИ, която вече се превърна в заложник на БНБ, ще се гледа в комисия в сряда, а в зала - в четвъртък, но след закриването на спецправосъдието. Това дава възможност исканото от ИТН проекторешение за АПИ да отпадне отново. Миналата седмица бюджетната комисия бе бойкотирана, а разглеждането на предложението в зала се отложи както в четвъртък, така и в петък. Източник на OFFNews съобщи, че преди два дни Никола Минчев е получил обаждане от вицепремиера Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива "бламирана". Източникът твърди, че от "Продължаваме промяната" по този начин се опитват да окажат натиск върху ИТН за избора на нов управител на БНБ. В събота Никола Минчев отрече да е получавал такова обаждане.

В петък след скандал в зала бе взето решението предложението да се гледа. Изненадващо, в петък от ПП предложиха проекторешението отново да отпадне, заради което цялата група на ИТН демонстративно напусна зала. По-късно председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призна, че напрежението около БНБ "прелива" и в други теми. 

Как започна всичко?

Драмата около БНБ започна преди три седмици при гласуването на процедурни правила. Тогава за първи път ПП и ИТН се скараха публично за постове. Седмица по-късно бяха обявени и кандидатурите - финансистът Любомир Каримански от ИТН и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Неговото име бе обявено в края на деня след няколко дни консултации. Това, че коалицията излиза с две кандидатури, означава само едно - новият гуверньор на БНБ ще бъде избран с гласове на опозицията. Христо Иванов прогнозира, че ще има криза, ако това се случи, а Десислава Атанасова обяви, че както ИТН, така и ПП са потърсили подкрепа от ГЕРБ. Самият Каримански пък обяви, че не вижда проблем в това да бъде избран с гласове на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

След изслушването на Каримански и Гюров, което протече в професионален тон, се заформи нов скандал - ГЕРБ се усъмни в дипломата на Гюров. В края на миналата седмица коалицията се събра на извънреден съвет, който приключи без изявление. Междувременно говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова се усъмни, че ако Каримански оглави БНБ, ще последва "второ КТБ". Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък я обвини в лъжа. В понеделник Гюров публикува дисертацията си във Фейсбук, а Кирил Петков обяви, че слага името си под неговата кандидатура. 

Така приключи и размяната на обвинения между ПП и ИТН. Поне засега. Кворумните игри за вота за шеф на БНБ обаче вчера бяха официализирани. Това се случи с промяна на правилника на НС, според която предложенията ще минават с гласовете на поне половината депутати от последната проверка на кворума. Към този момент ДБ беше обявила подкрепа за Гюров, а от БСП заявиха, че ще обявят решението си в последния момент.

В петък обаче Любомир Каримански съобщи, че е получил заплаха заради желанието му да оглави БНБ. Тошко Йорданов индиректно обвини ПП за заплахата, а от най-голямата парламентарна група отрекоха тези обвинения. По-късно се оказа , че съобщението е изпратено от човек с румънска SIM карта. Междувременно председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призова за изтегляне на двете кандидатури с цел коалицията да излезе с едно предложение. В този момент тази идея  срещна отпор от ПП, ИТН и БСП.

В събота изненадващо БСП подкрепи предложението на Иванов, а ден по-късно Андрей Гюров оттегли кандидатурата си.  На брифинг след извънредния коалиционен съвет в неделя Петков призова същото да направят и ИТН и коалицията да избере нов кандидат. Междувременно Ива Митева съобщи, че Венко Сабрутев от ПП е предложил пост в Световната банка на Каримански в замяна на оттеглянето му от надпреварата за БНБ. 

От ИТН обаче не отстъпват. Партията на Слави Трифонов не изтегли кандидатурата на Каримански и така той се превърна в единствения кандидат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews