Обрат: И БСП иска изтегляне на кандидатурите за БНБ, новият гуверньор не трябвало да е депутат

Йорданка Веселинова 09 април 2022 в 15:43 5234 2

Снимка Архив

"БСП ще продължи да убеждава коалиционните си партньори от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" да оттеглят кандидатите си за гуверньор на БНБ и да се предложи друга единна кандидатура."

Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг след края на пленума на левицата за първите 100 дни на кабинета.

По думите ѝ управителят на БНБ не трябва да е депутат, а човек с голям опит.

Позицията на левицата се промени от вчера до днес. В последния работен ден за седмицата Иван Ченчев заяви, че въпросът за изтеглянето на кандидатурите не се обсъжда на този момент. Всъщност това предложение дойде от Христо Иванов, според който коалицията трябва да се обедини около един кандидат, различен от Гюров и Каримански. ИТН и ПП обаче не отстъпват.

Нинова определи БНБ като един от трите проблема пред кабинета, заедно с отношенията със Северна Македония, както и въпросът за предоставяне на оръжия за Украйна.

Вицепремиерът заяви, че преговорите за ЕС на Скопие трябва да започнат само след изпълнение на договора за добросъседство с България. Тя заяви, че позицията на левицата за изпращането на оръжия за Украйна не се променя.

Нинова съобщи, че от утре трябва да започнат разговорите за актуализацията на бюджета. По изчисления на БСП между 2 и 3 милиарда лева са нужни за различни политики като налагане на таван на цените на енергоносителите и на някои храни, диференциално ДДС за контролираните стоки и облагане на свръхпечалбите на енергоносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

09.04 2022 в 20:27

Аз искам изтегляне на скапаната ви корумпирана партия от България. Заедно с останалите руски мекерета. Айде!

2550

1

alfakentavur

09.04 2022 в 16:15

Тези чак сега ли разбраха, че правителството направи 100 дни. То преди почти 20 дни ги направи. Тези дали вече са разбрали, че всъщност няма СССР, нищо че приликите с Расия на Путлер все повече се увеличават.
 
X

Да помогнем на украинските деца!