ДБ ще подкрепят Гюров за шеф на БНБ, притесняват се как би бил избран Каримански

Ружа Райчева 06 април 2022 в 13:14 1503 2

Снимка БТА/Цветомир Петров

Демократична България ще подкрепи лидера на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров за поста управител на Българската народна банка (БНБ), обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. 

Кандидатите, излъчени от управляващата коалиция, са двама - Андрей Гюров и финансистът от "Има такъв народ" Любомир Каримански. Засега не е ясно кой ще бъде избран. Преди две седмици Христо Иванов предупреди, че ако новият гуверньор на БНБ бъде избран с гласове на опозицията, ще има тежка политическа криза. Днес на фона на растящото в управляващата коалиция напрежение НС промени правилата си за кворум.

"Групата ни вчера се събра и решихме единодушно да подкрепим Андрей Гюров. Имаме най-различни мотиви. И двамата кандидати се срещнаха с нашата група и отговориха на въпроси, за което много им благодаря, това беше добра практика", заяви Иванов. 

Той отбеляза, че ДБ има добро сътрудничество и с двамата кандидати, но подкрепата за Гюров е по-здравият подход в коалиционен смисъл. 

"Не сме правили сметки, взели сме решение на принципа на това, че очакваме по-голямата част от коалицията да се обедини около този ход - това е нашето очакване. Имаме определено притеснение как би минала алтернативната кандидатура и готовността опозицията да я подкрепи и въпросите, които това повдига", каза Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ изрично посочи, че коалицията прави своя избор с уважение и към двамата кандидати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

06.04 2022 в 13:42

Тов е демокрация - петата партия на избори назначава шеф на БНБ с подкрепа само на партиите, който обеща да чегърта.

Дано сега осъзнавате, какъв партиен риск за доброто на страната пое ДБ като не подкрепи плаващите мнозинства, които ИТН искаше да получи с условието или всичко или нищо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!