Слави Трифонов предлага Любомир Каримански за шеф на БНБ (обновена)

Поредният директен сблъсък за постове предстои: Каримански или Гюров се изправят един срещу друг в битката за гуверньор

Йорданка Веселинова 23 март 2022 в 09:35 3097 0

Снимка parliament.bg

Очаквано "Има такъв народ" издига Любомир Каримански за гуверньор на БНБ. По традиция лидерът на партията Слави Трифонов обяви името във фейсбук страницата си.

"Това е кандидатът на “Има такъв народ” за управител на БНБ - високо квалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна", написа преди минути Слави Трифонов.

Вчера Станислав Балабанов коментира пред БНТ, че няма напрежение в коалицията, а и в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ е посочено, че "когато има конкретна кандидатура, се събират най-добрите кандидатури и най-добрият бива избран за конкретния пост".

Въпреки това миналата седмица в Народното събрание избухна спор за това кой да оглави БНБ.

ПП и ИТН се скараха за постове: Кой да оглави БНБ?

Поредният сблъсък в коалицията започна миналата сряда при гласуването на иначе формалното предложение за обсъждане на правилата за избор на шеф на Българската народна банка. Причината - процедурна хватка на "Продължаваме промяната", с която най-голямата парламентарна група опита да блокира гласуването на правилата с любимия на опозицията номер - липса на кворум. Това беше и причината, поради която ИТН обвини ПП, че бави процедурата, за да изберат техния кандидат.

Все пак правилата бяха приети, но председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров смени стратегията и поиска по-дълъг срок за представяне на кандидатурите - 14 или 20 дни вместо стандартните 7.

Гюров заяви, че изборът трябва да се прави отговорно и да не се прибързва. Той обвърза избора на шеф на БНБ с войната в Украйна, а този му аргумент беше разкритикуван както от ДПС и ГЕРБ-СДС, така и от ИТН.

В крайна сметка предложението на ИТН за процедурни правила за избор на гуверньор на БНБ мина със 120 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане").

Кандидатурата на Любомир Каримански

Мандатът на досегашния управител на БНБ изтече през юли миналата година, но процедурата по избор на нов така и не започна заради краткия живот на 45-тото и 46-тото НС. В средата на февруари председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански съобщи, че той ще бъде кандидатът на ИТН за гуверньор на БНБ. Той разясни, че всеки от коалиционните партньори ще издигне свой кандидат. Миналата събота той съобщи обаче, че го съветват да се откаже от БНБ.

„През изминалата седмица при мен стигаха поне по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си.”

С тези си думи той за пръв път съобщи за поредния спор в управляващата коалиция. Каримански обаче бе категоричен, че ще се кандидатира, както и че ИТН са твърдо решени да го номинират.

"Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време" - написа днес Слави Трифонов. 

С тези си думи той директно предизвиква ПП, чиято кандидатура за поста ще бъде обявена официално в последния ден. 

Балабанов и вчера защити Каримански с думите, че той "изнесе на гърба си два бюджета". Той заяви, че ИТН няма да се откаже от издигането на свой кандидат след коалиционни преговори, а най-добрият кандидат трябва да се избира в пленарната зала. Тази теза подкрепи днес и Слави Трифонов.

Преди минути пред журналисти в НС Балабанов заяви, че "напрежение в коалицията няма, скрити договорки с ГЕРБ и ДПС също няма". Той заяви, че все още не е ясно дали коалицията ще излезе с една или няколко кандидатури. Балабанов коментира още, че не е ясно дали срещу Каримански ще се изправи Андрей Гюров или друг кандидат.

ПП избра Андрей Гюров

Докато ИТН се спря на човек, който работеше по актуализацията на Бюджет 2021 и по Бюджет 2022, ПП издига за поста председателя на парламентарната си група Андрей Гюров, съобщи "Капитал".

Преди минути в кулоарите на НС Гюров потвърди, че е една от кандидатурите, които се обсъждат. Той заяви, че решението ще бъде официално обявено до 18 часа днес. Председателят на ПГ на ПП заяви, че няма напрежение в коалицията и заяви, че до вечерта ще е ясно дали управляващите ще излязат с един или няколко кандидати за гуверньор на БНБ.

Депутатът има скромен опит в бизнеса, като от 2005 година развива академична кариера - бил е главен асистент  във Виенския университет, а пет години по-късно става част от екипа на  Американския университет. Паралелно се занимава с консултации, включително за банки и финансови институции.

Така вече е повече от ясно, че сблъсък между ПП и ИТН ще има и тази битка ще е за постове. Най-любопитното за този избор обаче е дали ИТН ще се обедини с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" и дали управляващата коалиция ще издържи на първия сериозен управленски сблъсък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!