Каримански не се притеснява да бъде избран за гуверньор на БНБ с гласове на ГЕРБ, ДПС и Възраждане

OFFNews 27 март 2022 в 10:00 2676 3

Снимка parliament.bg

"Това е въпрос на надпартийност", заяви пред бТВ председателят на парламентарната бюджетна комисия и кандидат на ИТН за гуверньор на БНБ Любомир Каримански.

С тези думи той заяви, че не се притеснява да бъде избран за поста с гласове на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане"

"Смятам, че имам знания и умения, натрупал съм практическия опит, който вече мога да приложа в регулатора", допълни той.

Той отказа да коментира защо управляващите не излязоха с един кандидат, защото не е участвал на коалиционните разговори, на които се предлагат и номинациите. Каримански обаче каза, че коалицията ще стане по-стабилна ако той бъде избран. За опонента си - Андрей Гюров, той заяви, че е предложен в последния момент. Каримански заяви, че до момента не е разговарял с ДБ и БСП, но е отправил покани за срещи следващата седмица.  Той заяви, че е готов на такива срещи с представители на всички парламентарни групи, на които да обясни своите приоритети. 

По думите му централната банка ще има ключова роля за справянето с инфлацията.  Той заяви, че би работил за по-чести прогнози и анализи, които ще допринесат за държавната реакция. Каримански заяви, че е реалистично България да приеме еврото до януари 2024 г. Той заяви, че БНБ е технически подготвена. Каримански допълни, че БНБ трябва да бъде много по-отворена към хората и коментира, че той ще работи за широка информационна кампания, която да обясни всички притеснения във връзка с приемането на еврото.

Председателят на бюджетната комисия смята, че преди актуализацията на бюджета през юни трябва социална реформа, както и да се помисли за подоходна политика.

Кандидатурата на Каримански

Мандатът на досегашния управител на БНБ изтече през юли миналата година, но процедурата по избор на нов така и не започна заради краткия живот на 45-тото и 46-тото НС. В средата на февруари председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански съобщи, че той ще бъде кандидатът на ИТН за гуверньор на БНБ. Той разясни, че всеки от коалиционните партньори ще издигне свой кандидат. Миналата събота той съобщи обаче, че го съветват да се откаже от БНБ.

"През изминалата седмица при мен стигаха поне по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си."

С тези си думи той за пръв път съобщи за поредния спор в управляващата коалиция. Каримански обаче бе категоричен, че ще се кандидатира, както и че ИТН са твърдо решени да го номинират.

Коалиционни спорове

В сряда ИТН официално издигна кандидатурата на Каримански. По традиция лидерът на партията Слави Трифонов обяви името във фейсбук страницата си. Представянето на кандидатите за поста бе предшествано от спор за постове между ИТН и ПП - миналата седмица коалиционните партньори се упражняваха на процедурни хватки и разменяха обвинения. Заради това не беше изненада, че часове след издигането на Каримански и ПП издигна своя кандидат - председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Той коментира, че очаква подкрепа от БСП и ДБ. За избора на гуверньор на БНБ обаче ще е необходимо обикновено мнозинство - поне 121 гласа, каквито ПП, ДБ и БСП не събират. Ето защо опозицията ще е силната при избора на нов шеф на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

3

sashkvask

27.03 2022 в 14:40

Щом е за баницта и кюфтета, ще преглътне опозиционна подкрепа

10212

2

Човека

27.03 2022 в 14:09

Да сме с осрани гащи, ама да е нащо! Очевидно ИТН няма да са фактор на следващи избори, но какво ли ни топли това сега.

2910

1

ivenco

27.03 2022 в 10:57

Добре де,нали му четете трудовата биография на Каримански.Какво ви води на този фон до мисълта,че този индивид може да управлява една независима институция? :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!