ПП, БСП и ДБ ще подкрепят Гюров за шеф на БНБ

ИТН продължава да стои зад друга кандидатура - на Любомир Каримански

Ружа Райчева 23 март 2022 в 15:32 3663 1

Снимка БТА/Минко Чернев

БСП и "Демократична България" ще подкрепят лидера на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров за поста гуверньор на Българската народна банка, съобщи самият Гюров по време на брифинг в парламента

"Съгласих се моята номинация да бъде издигната от "Продължаваме промяната" за управител на БНБ. Очаквам да получа подкрепата на БСП и ДБ и да влезем в една истинска и аргументирана дискусия за бъдещето на народната банка. Мисля, че се намираме в много важен момент, в който ще се вземат решения, които ще определят българската финансова система за години наред", заяви Гюров. 

Според него няма напрежение в управляващата коалиция по въпроса, въпреки че "Има такъв народ" - които са част от коалицията - ще предложат финансовия експерт Любомир Каримански за поста.

"Очакваме да влезем в еврозоната, както и да работим за по-голяма прозрачност и отчетност във финансовата система. Смятам, че имам опита да преведа БНБ през тези критични времена. Това е един нормален процес, който сме уточнили с нашите коалиционни партньори. Отделните партии имат правото да представят своите кандидатури и мисля, че това е добър вариант за избор", смята Гюров. 

Андрей Гюров има над 15 години опит в банковата сфера, работил е с ЕЦБ и Австрийската централна банка.

"Опитът ми е в чужбина, затова не съм така познат в българския финансов сектор. Имам опит във високото управление на кредитния риск. Бил съм консултант на най-големите финансови институции в тази сфера", каза Андрей Гюров и добави, че концепцията за новото управление на БНБ тепърва предстои да се изяснява. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews