Девет на осем - едва допуснаха до изслушване кандидата на ПП за шеф на БНБ

OFFNews 31 март 2022 в 16:37 5501 0

Андрей Гюров и Любомир Каримански

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Андрей Гюров и Любомир Каримански

Бюджетната комисия в парламента изслушва кандидатите за управител на БНБ. Претендентите за поста са двама - председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров и шефът на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански от „Има такъв народ”. 

И двамата кандидати са представители на партии от управляващата коалиция, което създаде напрежение сред правителственото мнозинство.

Засега кандидатът на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров освен на собствената си ПГ има подкрепа от страна на БСП и "Демократична България", но не е ясно как ще гласуват депутатите от опозицията. В случай че ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" подкрепят Каримански, състезанието за мястото на гуверньор на централната банка ще е повече от оспорвано.

Началото на заседанието на бюджетната комисия започна с дебат дали кандидатът на ПП отговаря на формалното изискване на квалификационните изисквания за магистърска степен на образование за заемане на поста.

Андрей Гюров е представил диплома за доктор по икономика от Виенския университет, но не и удостоверение за магистър, което "притесни" депутатите от ИТН, ГЕРБ и ДПС.

"Който е доктор, се счита, че има и магистърска степен", обясни председателстващият заседанието проф. Румен Гечев. 

За допускане до изслушване на визията на Андрей Гюров гласуваха 9 депутати, нямаше "против", но цели 8 членове на бюджетната комисия се въздържаха. Любомир Каримански бе допуснат със 17 гласа "за", без "против" и "въздържали се". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!