Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

Депутатите от Продължаваме промяната няма да подкрепят Любомир Каримански за поста. Тошко Йорданов: Петков и Василев ни рекетират!

Александра Маркарян 10 април 2022 в 16:54 3824 2

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на Българската народна банка, обяви той и потвърди преди минути министър-председателят Кирил Петков.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" "спореше" за поста с кандидата на коалиционния партньор "Има такъв народ" Любомир Каримански, който ръководи и бюджетната комисия в Народното събрание.

"Както знаете, всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително преводи, свързани с корупция и пране на пари. Също така КТБ вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Така че тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение. Ето защо ще информирам Коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да изтегли кандидатурата си за управител на БНБ със следните мотиви:

Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС.

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ ме уведоми, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят следващите дни, като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в Закона за съдебната власт", каза Петков преди заседанието на Коалиционния съвет в сградата на Министерския съвет.

Депутатите от "Продължаваме промяната" няма да подкрепят Любомир Каримански в гласуването в пленарната зала, стана ясно от думите на премиера:

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи господин Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които неведнъж споделихме".

Няма пречка настоящият гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат, уточни премиерът.

Впоследствие председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че ИТН продължава да стои зад кандидатурата на Каримански.

Като най-важна задача за следващата седмица „Продължаваме промяната“ вижда законодателната инициатива, която предстои да се разгледа в комисии и зала по закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

"Това е законодателна промяна, която ще покаже надявам се на българския народ пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система, защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа", каза Петков в изявлението си.

Третата тема, която той засегна в изявлението си, бе за плащанията към пътностроителните фирми.

"Ще направим предложение и за засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по времето на управлението на ГЕРБ - каза той. - Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари със състав, избран от Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и Министерството на финансите. Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на парламента прозрачно и видно за всеки български гражданин."

На влизане в Министерския съвет Тошко Йорданов коментира не само темата "БНБ", а и тази за пътностроителните фирми. „Кирил Петков и Асен Василев упражнява политически рекет върху „Има такъв народ“ и върху Министерството на регионалното развитие и върху всеки един шофьор“. Те си позволявали „да правят намеци, че там има някаква далавера. (...) Това не е далавера, а наказателна операция за тези фирми", каза той.

Премиерът засегна и въпроси, свързани със Северна Македония и Украйна и отново увери, че „никакви решения няма да бъдат взети“ за тях извън българския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

10.04 2022 в 22:33

Oстана само работника на Мултигрум, ДС и Доган, който никой в коалицията на подкрепя. ИТН много държат да изпълнят нарежданията на ДПС. За тези плаващи мнозинства ни предупреждаваха в предишния парламент. Затова от ДБ искаха гаранции и с право.