НС промени правилата си за кворум на фона на предстоящия избор на шеф на БНБ

Ружа Райчева 06 април 2022 в 10:50 4240 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Кандидатът на ИТН за шеф на БНБ - Любомир Каримански.

За да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината депутати от последната проверка на кворума, реши парламентът, променяйки правилата си за кворума на фона на предстоящия избор на нов гуверньор на Българската народна банка.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви решението в началото на днешното парламентарно заседание. То е взето на сутрешния председателски съвет. Минчев обясни, че правилото за 121 регистрирани в залата депутати не е нормативно закрепено, а и са се “появили проблеми” и по тази причина тази практика отпада.

Депутатите приеха и да отпадне възможността за участие в пленарното заседание чрез видеоконферентна връзка поради изтичането на извънредната епидемична обстановка.

"От началото на Народното събрание сме запазили парламентарната практика от 44-ото НС по отношение на необходими гласове - при всяко гласуване да има 121 участващи, което не е нормативно закрепено, не се изисква задължително. Появиха се и проблеми с тази практика, която сме въвели, поради което ще се върнем към практиката, която е била прилагана до 44-ото НС, включително, а именно - за да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума", заяви Никола Минчев. 

Тази промяна в начина на гласуване на парламента, случайно или не, идва преди избирането на нов управител на БНБ. Кандидатите, излъчени от управляващата коалиция, са двама - лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и финансистът от "Има такъв народ" Любомир Каримански. Засега не е ясно кой ще бъде избран. 

Преди дни лидерът на ИТН Слави Трифонов обвини в лъжа началника на кабинета Лена Бориславова и Никола Минчев. Реакцията му беше по повод изказване на Никола Минчев, че кандидатът на управляващата коалиция е Андрей Гюров, и думите на говорителя на кабинета "Петков" Лена Бориславова, че Каримански има съмнителни петна в биографията си и че "нова КТБ не трябва да се допуска".

Снощи и премиерът Кирил Петков се обяви в защита на кандидата на своята партия и заяви, че лично подкрепя кандидатурата на Гюров. 

В крайна сметка последната дума за нов гуверньор на БНБ ще бъде на Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови