Гюров или Каримански? БСП решава в последния момент

Йорданка Веселинова 07 април 2022 в 15:45 1602 0

Снимка Архив - БТА

БСП ще обяви подкрепата си за един от двамата кандидати за гуверньор на БНБ в последния момент.

Георги Свиленски заяви в кулоарите на Народното събрание, че левицата ще вземе решение във вторник по време на заседание на парламентарната група.

Това означава, че БСП ще реши коя от двете кандидатури на коалицията да подкрепи ден преди самото гласуване. Миналата седмица Гюров и Каримански бяха изслушани в бюджетна комисия и остава единствено кандидатурите да бъдат гласувани в зала. Очакванията са това да се случи следващата седмица.

Вчера ДБ обяви, че ще подкрепи Андрей Гюров, кандидатът на Продължаваме промяната.

Драмата около БНБ започна преди три седмици при гласуването на процедурни правила. Тогава за първи път ПП и ИТН се скараха публично за постове. Седмица по-късно бяха обявени и кандидатурите - финансистът Любомир Каримански от ИТН и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Неговото име бе обявено в края на деня след няколко дни консултации. Това, че коалицията излиза с две кандидатури, означава само едно - новият гуверньор на БНБ ще бъде избран с гласове на опозицията. Христо Иванов прогнозира, че ще има криза, ако това се случи, а Десислава Атанасова обяви, че както ИТН, така и ПП са потърсили подкрепа от ГЕРБ. Самият Каримански пък обяви, че не вижда проблем в това да бъде избран с гласове на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

След изслушването на Каримански и Гюров, което протече в професионален тон, се заформи нов скандал - ГЕРБ се усъмни в дипломата на Гюров. В края на миналата седмица коалицията се събра на извънреден съвет, който приключи без изявление. Междувременно говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова се усъмни, че ако Каримански оглави БНБ ще последва "второ КТБ". Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък я обвини в лъжа. В понеделник Гюров публикува дисертацията си във Фейсбук, а Кирил Петков обяви, че слага името си под неговата кандидатура. 

Така приключи и размяната на обвинения между ПП и ИТН. Поне засега. Кворумните игри за вота за шеф на БНБ обаче вчера бяха официализирани. Това се случи с промяна на правилника на НС, според която предложенията ще минават с гласовете на поне половината депутати от последната проверка на кворума. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews