Депутатите дадоха ход на забраната на частните лотарии

Георги А. Ангелов 23 януари 2020 в 15:14 5731 3

Парламентарната комисия по финанси даде ход на закона на Валери Симеонов, с който се забранява на частни компании да организират лотарийни игри. 

Точката от дневния ред бе вкарана извънредно и за около 20 минути бе приета.

"За" гласуваха 11 депутати, а 6 - БСП и ДПС - се въздържаха.

Най-важното в тези законови промени е, че лотарийните игри, без бинго и подобни, ще могат да се организират само от Държавния спортен тотализатор, каза вносителят на закона Валери Симеонов в краткото изложение на мотивите си.

Според него Българският спортен тотализатор, който и сега има такава игра, успява да вземе само малка част от тази дейност и да пренасочи приходите към Министерството на спорта. Заради досега действащия закон частните оператори нямат такива задължения. Според приблизителни оценки приходите на частниците са около 600 млн. лева годишно. Редно е държавата да си вземе лотарията, както е навсякъде по света, каза Симеонов.

Депутатите имаха въпроси към Комисията по хазарта, но нямаше техен представител в залата.

"Няма, то прокуратурата е там", каза председателят на комисията Менда Стоянова.

Георги Търновалийски от БСП попита дали има нужда от нотификация към Европейската комисия, тъй като предишният закон на Валери Симеонов бе забавен по този начин.

Стоянова му обясни, че ако има нужда, от Министерството на финансите (МФ) ще преценят и ще бъде поискана такава, след като проектът мине на първо четене.

Срещу Германия за подобен казус има стартирана европейска процедура, тъй като ЕК смята, че тъй като частни компании могат да организират хазартна дейност и да притежават и оперират казина, забраната за частни лотарии е нарушаване на правото на конкуренция.

Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика" в МФ, заяви, че всички хазартни фирми трябва да плащат данък от 15% върху залога. Въпросът е кой как го е контролирал, каза Петрова, с което прехвърли топката в полета на Комисията по хазарта. 

Не е пробелам в закона, а в прилагането му, заключи Менда Стоянова.

Другите идеи на Симеонов, които бяха приети, са да се забрани организирането на хазартни игри (респ. продажбата на билети) освен в лицензирани обекти, което ще удари всички разпространители на талони, които вземат процент от приходите; освен това да се забрани продажбата на талони в обекти, намиращи се на по-малко от 300 м от учебни заведения.

В становището на Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри се казва, че одържавяването на лотариите е противоконституционно. 

На излизане от комисията Валери Симеонов каза убедено, че неговото предложение не нарушава Конституцията, защото не ставало въпрос за одържавяване на целия хазартен бизнес, а само на лотариите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

24.01 2020 в 01:40

Не може. Затова е и "спортен тотализатор". И няма никаква причина парите от това да се използват за друго. Целта на набирането на средствата е обявена публично, и недвусмислено. За спорт. Който иска - дава. Който не иска - не дава. И няма соц, няма кап, няма преход.
Като искаш друго - измисли медицински тотализатор, примерно. С Голяма Награда - ляв бъбрек, и необитаема панелка в Младост.
Не познавам тоя Симеонов, не съм му фен, и нямам идея какви са политическите му идеи.
Но когато се бори с грохота на чалгата на стотина километра от ценителите и, или с новомодните наркотици, няма как да не го подкрепям.
В медицината махнаха термина "наркомании", и го смениха с "психиатрия на зависимостите". Там вече влизат много неща, но първопричината беше именно хазарта. Зер - също наркотик.

14469

2

случайно прочетох

23.01 2020 в 16:38

Mayya
23.01 2020 в 16:28

++++++++++++++++++++++++++

13510

1

Mayya

23.01 2020 в 16:28

Добре де, а защо средствата се насочват единствено и само към спорта. Той е спортен тотализатор, кръстен така по соца, но тя не е "спортна" лотария, тя е национална. Значи може да подпомага здраве, култура, образование ... Въобще вразката хазарт-спорт не е априори.