Денков говорил с Урсула фон дер Лайен като химик с доктор за розовото масло

OFFNews 30 юни 2023 в 16:42 6472 1

Николай Денков и Йенс Столнберг

Снимка БГНЕС/МС

Николай Денков и Йенс Столнберг в Брюксел

Премиерът Николай Денков е говорил в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като с доктор, който "разбира какво значи отровно и опасно", по въпроса за розовото масло, обяви министър-председателят.

През март стана ясно, че ЕК иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт, подобно на белината, с промени в Регламента за производство на етерични масла. Новината предизвика вълна от негативни коментари.

"Аз съм химик и трябва да каже, че, когато обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме какво е веществото и неговата концентрация. В текста, който са представили, няма думичката концентрация", каза Николай Денков и определи текста като недостатъчно съдържателен и не точно научен.

Той помолил Фон дер Лайен нещата да се преосмислят и да се преразгледа текста.

Другият важен проблем, обсъждан от двамата, е новият акцент в проблема с миграцията. Двамата са били единодушни, че трябва да се направи всичко възможно мигрантите да бъдат задържани извън ЕС - в страните, от които идват.

Денков не смята, че споразумението с Турция върши работа и идеята е Европейският съюз да сключи подобни договори и с други държави. Той уточни, че в хода на дискусията Унгария и Полша не са били съгласни с общия подход.

По думите на премиера по отношение на Украйна трябва вече да се мисли за по-дългосрочни фондове за възстановяване и дали трябва да се използват замразените руски активи. 

"Европа трябва да помисли сериозно за събирането на достатъчно амуниции и вдигане на капацитета, което засяга българската армия и българската военна промишленост. Тези инвестиции, които ще се правят за повишаване на капацитета, част от тях биха могли да бъдат в България, ако ние сме активни. Така че министърът на отбраната Тагарев и министърът на икономиката Богданов ще работят по тази тема", коментира Денков.

А по темата Шенген министър-председателят каза, че срещите му с нидерландския премиер Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нихамер са били насочени към това "как да работим с техните общества, за да спечелим доверието".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!