Денков: Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията за кандидатура за еврокомисар

OFFNews 29 юни 2023 в 13:30 3388 1

Николай Денков и Урсола фон дер Лайен

Снимка БГНЕС/ЕПА

Премиерът Николай Денков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията за кандидатура за еврокомисар. Процесът ще бъде според правилата на комисията, но явно това е процедурата, която е приета и трябва да се движи по процеса, това все пак е номинация, има още етапи.

Това заяви малко преди началото на редовното заседание на Европейския съвет Николай Денков в Брюксел за одобрената кандидатура за еврокомисар на издигнатата от ГЕРБ Илиана Иванова.

Той поясни, че в предварителния си разговор с Урсула фон дер Лайен в сряда тя му е споделила за взетото решение със съответните аргументи.

Премиерът коментира още и отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като заяви, че доколкото зависи от него ще направи всичко възможно да се стигне до ротация с Мария Габриел.

"Има много неща, които не зависят от мен и те са предимно в Народното събрание", допълни Денков.

Очаква се в дневния ред на срещата на върха да бъдат и темите за миграцията, подобряването на европейската отбрана и сигурността в областта на икономиката.

Очаква се по-късно днес Денков да проведе среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

"Най-доброто е Русия да се стабилизира и да изтегли войските си от Украйна, да се възстанови мирът в международно признатите граници и светът да продължи, ако е възможно, по начина, по който беше свикнал да живее, преди Русия да нападне Украйна", каза той след бунта на Пригожин. 

Денков отбеляза, че това, което показа опитът за преврат или "каквото и да беше това събитие", е, че този натиск в агресията навън е отслабил Русия отвътре.

"Не бих искал да казвам дали това е добро или лошо, защото нестабилност в ядрена държава създава винаги много притеснения, посочи премиерът. Това е вътрешен проблем за Русия с външни последици", отбеляза той.

Денков съобщи, че въпросът за използването на доходите от запорираното имущество на Руската централна банка в ЕС е бил обсъден на вчерашните му срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Смятаме, че трябва да се потърсят законови средства това да стане.

Виждате, войната се проточва, жертвите се увеличават, имиграцията от Украйна се измерва в милиони - всичко това изисква средства, отбеляза премиерът.

Денков съобщи, че се предвижда "Продължаваме промяната" да стане член на европейското партийно семейство на либералите "Обнови Европа".

Попитан дали това е възможно заради членството там на ДПС, той отговори, че там, където става дума за принципи, ще се търсят общи действия. Смятаме, че в някои отношения има проблем с върховенството на закона, не е тайна, трябва да търсим как да изчистим всички проблеми, които имаме и да се действа напред.

"Виждате, че макар и трудно, се търси взаимодействие в българския парламент, там трябва да се реши как ще изглеждат приетите закони и промените в Конституцията. Това е процес бавен, труден, но съм оптимист, че можем да го извървим заедно. Ако можем да го извървим в България, трябва да можем да действаме заедно и на европейско равнище", обобщи премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!