'Демократична България' с жалба до ВАС срещу АЕЦ 'Белене'

OFFNews 28 май 2018 в 13:43 3773 0

От "Демократична България"(ДБ) внесоха във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на Министерския съвет, с което се одобряват конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Те настояват съдът да спре всички дейности по изпълнение на обжалвния акт, включително и неговото внасяне и разглеждане от Народното събрание до приключване на съдебното производство. Мотивират искането си с това, че така ще се избегне "всякаква неяснота предвид националната и обществената значимост на проблема".

Според ДБ при приемането на решението за Белене, Министерският съвет (МС) е действал в нарушение на разпоредбите на закона и наложения през 2012 г. мораториум върху реализирането на проекта. От "Демократична България" смятат още, че кабинетът е приел необосновано решение, застрашаващо безопасността, здравето както и живота на българските граждани.

Новото обединение подчертава  още, че остава в протестна готовност и ще организира протест при внасяне на темата в дневния ред на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови