Демерджиев: Сещам се за още хора, които могат да последват съдбата на Алексей Петров

OFFNews 21 август 2023 в 09:59 2917 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/архив

Иван Демерджиев

Има още хора, за които се притеснявам, че могат да последват съдбата на Алексей Петров. Аз се сещам поне за няколко човека, които са в сходна ситуация. 

Това заяви бившият МВР министър Иван Демерджиев по БНР. Той уточни, че тези хора са по-малко от пръстите на едната ръка. Според него убийството на Петров е въпрос на национална сигурност. 

Алексей Петров беше и сценарист, и актьор. Това убийство трябва да се разследва много внимателно, каза още Демерджиев. 

Той коментира и кадровите смени в МВР. 

"Нормално е да се правят смени, но когато те са ясно мотивирани. За 10 месеца аз и моят екип сменихме 4 областни директори, сега са сменени повече от половината само за 2 месеца. Това са хора, които са назначавани от Бойко Рашков. Новият министът има право да прави тези смени, но когато сменяш повече от половината директори, трябва да се мотивираш ясно, защото всяко такова действие е ясен сигнал както към обществото, така и към МВР. Тези хора се изправят срещу изключително тежка престъпност и ако те нямат увереността, че само вследствие на качествата и резултатите им могат да бъдат сменени, много трудно може да се очаква от тях ефективно противодействие на престъпността. Липсата на доверие трябва да се мотивира", заяви Демерджиев. 

И припомни, че главният секретар на МВР, чиято смяна предстои, не е назначен еднолично от президента, а е гласуван от кабинет, в който са участвали Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков. 

Ситуацията тогава беше нетърпима, посочи бившият вътрешен министър и добави, че в момента това не е така. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика