БСП също върза тенекия на ГЕРБ, шансът за редовен кабинет е само в ИТН и ''Величие''

Ружа Райчева 18 юни 2024 в 11:44 4111 8

Празната трибуна за брифинги в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Празната трибуна за брифинги

БСП не се появиха за срещата с ГЕРБ, на която двете формации трябваше да преговарят за политики и евентуална подкрепа за правителство. 

Срещата беше насрочена за 11 часа. От БСП обаче още вчера заявиха, че категорично не биха подкрепили правителство на ГЕРБ с първия мандат. Въпреки това не беше ясно дали все пак няма да се явят, за да обсъждат отделни политики. Решението да не дойдат е било взето на заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

На ГЕРБ им остават само още две възможности в търсенето за подкрепа на кабинет с първия мандат - среща от 13 часа с "Има такъв народ" (ИТН), а от 17 часа - с изненадващо появилата се в парламента "Величие".

Засега ГЕРБ разполагат единствено с политическа подкрепа от ДПС. Двете формации се срещнаха вчера и след това заявиха, че са намерили допирни точки в приоритетите си.

След отказа на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и БСП да подкрепят проектокабинет с първия мандат на ГЕРБ, за да събере достатъчно подкрепа на партията на Бойко Борисов ще ѝ е нужна подкрепа от някоя от малките партии - ИТН и "Величие". 

Засега не е ясно дали представители на "Величие" ще дойдат за срещата. Миналата седмица пред БНР лидерът на бъдещата парламентарна група на партията - Николай Марков, заяви, че с "контактьорки" няма да разговаря, а само лично с Борисов. Преговорният екип на ГЕРБ се състои от три дами - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Освен това представители на "Величие" са казвали, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС. Затова почти сигурно ИТН е единственият шанс да се състави редовно правителство. 

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    8

    dolivo

    19.06 2024 в 09:09

    Депресарско много Фар Райдър. Може би няма да видим в нашия живот промяна голяма.

    Има една бавна еманципация на раята, както и на мутро барока, която може би е единственият шанс.

    Ето примерно, вече малко от младите говорят руски.

    Европейските пари се услаждат на юутрьо, макар и дълбоко изтънени, стигат някакви инвестиции редовно до пътища и хора.

    Бай Шиши така енергично смени реториката след намагнитването, че не можем да го познаем. Дано си шибне поне един Оземпик, че да поолекне. Има пари.

    Децата на някой ДС агенти доста адекватно работят, корпоративно почти, за хубаво или лошо.

    Има процес, бавен е, няма да го доживеем добре разгърнат.

    Натиска трябва да е постоянен и да варим руската жаба.

    2104

    7

    Mateevk

    18.06 2024 в 13:57

    Само добри и само лоши няма, но има свободни и несвободни, както и такава, които не знаят или знаят за какво служи свободата. Ние не знаем да си служим с нея. Не се научихме, защото и нямахме особено желание. Затова може и да не забележим, когато ни я отнемат. И това няма да стане с декрет, а под най-благовидни претексти.

    60

    6

    Far Rider

    18.06 2024 в 13:47

    AlexT, харесвам твоя патос и някои констатации. Да, в Европа мафията (организираната престъпност) не управлява, освен у нас където мафията е в държавните структури и на трите власти: законодателна, изпълнителна и съдебна. Няма как да успеем да се преборим с такава мафия. Не и в социалната система която няма нищо общо с либералните европейски структури, а е копие на олигархично-криминалната структура на руската държава. Без значение как ще се нарича партията, кой стои начело, какви крясъци издава за "евро-атлантически и европейски ценности". Тази ценностна система (европейската) няма почва у нас. Време е да се освободим от политическия си далтонизъм. Няма само добри и само лоши. И стига сме им слушали фалшивите декларации. В Библията пише: по делата им ще ги познаете! Събудете се!

    805

    5

    stix

    18.06 2024 в 12:25

    При едни следващи избори,БСП може и да не прескочат "летвата".Така,че не виждам защо се дърлят и какво търсят.Всеки месец електората им биологично намалява.А не съм чул някой младеж да е член на БСП.

    -1795

    4

    AlexT

    18.06 2024 в 12:21

    2. Изглежда българинът, а и турците у нас , харесват крими тип да ги управлява ..А ако са двама, още по-добре, било !?
    ...................................
    Ако не бъдем радикални с всички законни средства срещу тези двама криминални типа - начело, България е ...загубена , потъваща държава, която ще губи и международния си авторитет , скоростно..
    Къде, в Демократична Европа, мафията управлява ?? !!

    -1795

    3

    AlexT

    18.06 2024 в 12:19

    Явно България,пак,ще бъде управлявана само от два криминални типа..Сключиха договор помежду си.Кой, къде и какво да краде , усвоява , присвоява .. !
    .....................................................
    Мисирките на ДПС и ГЕРБ установиха , че има сходство в програмите на дпс и герб ..Има си хас- краденето им да е различно ..:)
    ......
    Щяло да има истинска съдебна реформа, каза една летяща /за къде ли/ арменка  Пак от Варна ? Защо не дадем този град на путин ? .....
    ...................
    Някои , като ивайло /Да България/ искат да ‘разговаряли , вече, с хората ) ами , ако не искаме, даже, да ги виждаме, вече ?:)Оцениха ги хората..
    .................................
    Има провалили се тотално ‘политици’ от ПП-ДБ, които се изживяват като вечни- начело и били готови да разговарят с нас !? 
    .......................
    Няколко лелки от ПП-ДБ – пак депутатки,ще бъдат начело на борбата с ..мафията.:) Даже гласували доверие на Атанасов и сие в ДСБ ..!?
    ........
    Изглежда българинът, а и турците у

    1010

    2

    ПР

    18.06 2024 в 12:17

    НЕма да се плашите!
    Дребното рептилче,Тошето от с.Джинот,иска Власт и постове.Досущ,кат Дългия рептил.
    Национално отговорно,ИТН ще се жертват за нов Кабинет.А ПП-ДБ ще са виновните.

    4038

    1

    Moirae

    18.06 2024 в 12:13

    Пеевски да излезе и да каже, защото нямаме волята да се самоуправляваме.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16