Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

До края на годината ще покрием и критерия за инфлацията и ще поискаме извънреден доклад, заявиха държавните власти. Но датата 1.01.25 г. отпада

Светослав Метанов 26 юни 2024 в 14:11 3559 5

Монети евро

Снимка Pexels

Монети евро

България все още не е готова за еврозоната. Това е изводът на новия конвергентен доклад на Европейската комисия.

Страната ни покрива три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още инфлацията у нас е прекалено висока, за да влезем във валутния съюз.

България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката на Еврокомисията. Брюксел отчита, че страната ни е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.

Докладът разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната - Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно.

ЕК цитирана данни от проучване на обществено мнение от миналия месец, според които 49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките пет години, 64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44 на сто имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.

Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията. Българските власти бяха заявили по-рано тази година, че до юни нашата страна няма да бъде готова за еврозоната и ще поискат допълнителен доклад наесен. 

От БНБ също излязоха с позиция:

"Днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) публикуваха конвергентните доклади за 2024 г., в които представят оценката си за напредъка по пътя към еврозоната, постигнат от шестте държави членки, задължени да приемат еврото: България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Конвергентните доклади се публикуват на всеки две години или когато има специално искане от държава членка за оценка на готовността ѝ за присъединяване към еврозоната, какъвто беше случаят с Латвия през 2013 година.

България покрива всички критерии, остава само инфлацията за членство в еврозоната според редовните конвергентни доклади за 2024 г. на Европейската комисия и на Европейската централна банка. Страната ни изпълнява три от четирите числови критерия за членство, а именно: този за стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг), за валутния курс и за дългосрочния лихвен процент. България не изпълнява единствено критерия за ценова стабилност, като очакванията са инфлацията да се понижи през следващите месеци, което би позволило на България да изпълни и последното предизвикателство пред членството й в еврозоната. Очаква се до края на годината и този критерий да бъде изпълнен.

Бюджетното салдо през 2023 г. е отрицателно в размер на 1,9% от БВП при дефинирано ограничение за дефицита на сектор „Държавно управление“ до 3% от БВП, а съотношението на брутния държавен дълг към БВП от 23,1% е значително под референтната стойност от 60%, като сме на второ място сред страните в ЕС с най-ниска държавна задлъжнялост. Средният дългосрочен лихвен процент на България за периода март 2023 г. – април 2024 г. е 4% и също е под референтната стойност от 5,5%.

По отношение на критерия за динамиката на валутния курс от 10 юли 2020 г. българският лев участва в механизма на обменните курсове на Европейската парична система – Валутен механизъм II (ВМ II), към който страната се присъедини, запазвайки действащия в страната паричен съвет като едностранен ангажимент с официален разменен курс от 1,95583 лева за едно евро и не е показал никакво отклонение в рамките на референтния период. Страната ни е единствената от разглежданите държави, която покрива този критерий.

В докладите се отбелязва, че от шестте разглеждани държави само законодателството на България може да се счита за съвместимо с правото на ЕС при спазване на условията и тълкуванията, посочени в докладите. В контекста на пълноправното ни членство в еврозоната България следва да продължи стъпките си към осигуряването на стабилна и предвидима бизнес среда и институционална рамка за постигането на устойчива конвергенция с държавите от еврозоната.

От изложеното от ЕК и ЕЦБ в докладите може да се констатира, че България е най-напреднала от всичките шест държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнението на критериите за конвергенция.

Българските власти ще продължат активно да работят за изпълнението на всички критерии за членство в еврозоната, както и за подобряване на бизнес средата и институционалната рамка за постигане на устойчиво сближаване с еврозоната. При покриване на всички критерии за членство, което се очаква да бъде изпълнено в края на годината, страната ни ще поиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които възможно най-скоро да се вземе решение за датата на членство на България в еврозоната."

От финансовото министерство уточняват, че "българските власти ще продължат активно да работят за изпълнението на всички критерии за членство в еврозоната, както и за подобряване на бизнес средата и институционалната рамка за постигане на устойчиво сближаване с еврозоната".

"При покриване на всички критерии за членство, което се очаква да бъде изпълнено в края на годината, страната ни ще поиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които възможно най-скоро да се вземе решение за датата на членство на България в еврозоната", заявяват още от ведомството.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    210

    5

    Telluris Malus

    27.06 2024 в 03:15

    ЕК и ЕЦБ не пасат трева. От 01 януари 2025 г. инфлацията ще бъде надута отново с административното повишаване на МРЗ. Механизма ще бъде отменен в края на 2025 г. от ЕК, поради неправилно приложение на евродиректива и едва тогава инфлацията ще се успокои. Така, че теоретически, най-близката реалистична дата за въвеждане на еврото е 01 януари 2026 г.

    875

    4

    Constanza

    26.06 2024 в 21:27

    Уважаеми 4i4ata,

    Страхувам се, че процентът е много по-голям.

    800

    3

    4I4ATA

    26.06 2024 в 18:22

    "64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените" 64% са доказани идиоти.

    14369

    2

    случайно прочетох

    26.06 2024 в 17:50

    Е, нали за това лоените топки свалиха правителството!?!
    Щеше им е по-трудно да крадат, ако ни бяха приели!

    605

    1

    avitohol

    26.06 2024 в 14:49

    Каквито и номера да правят със стакмистиката лесно се откриват измамите.Само не ми е ясно защо няколко години никой журналист не намери за нужно да разбера какво означават някои заповеди на Министарство на Финансите. Например ЗАМ-1746/27.11.2019 или ЗМФ-30/14.01.2020.
    Това са заповеди за т.н. "справедливи цени" с коитомитница вдига цените на стоките още при внос неубосновано високо.