Божанов към Борисов за ''пипаните машини'': Да пита хората си защо не са отишли да гледат кода преди изборите

OFFNews 10 октомври 2022 в 15:45 5526 4

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Божидар Божанов

Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване.

С тези думи бившият министър на електронното управление Божидар Божанов отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес отново призова кодът на софтуера на машините да бъде предоставен на всички заинтересовани лица.

В писмо до ЦИК от ГЕРБ настояват сорс кодът на софтуера, чрез който беше проведено машинното гласуване на парламентарните избори на 2 октомври, да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица.

"Машините са пипани. Аз се надявам ЦИК да ме опровергае и да разреши на компютърните специалисти от всички партии да отидат и да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Нека отворят и да погледнат, за да нямаме тези съмнения", обяви Борисов по време на днешното си посещение в Стара Загора.

"Борисов днес казал, че ГЕРБ настояват да им бъде предоставен достъп до сорс кода на машините и че машините били "пипани". Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава", написа на профила си във Фейсбук няколко часа по-късно Божанов.

Той напомня, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода е било предложено от "Демократична България" и че на предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС са гласували против решение на ЦИК за даване на въпросния достъп. Божанов подчерта, че този път ЦИК е приела такова решение и достъпът до кода е бил осигурен, макар и със закъснение.

"Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента - експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят - кампанийно и неинформирано. Обещавам, че ще разяснявам добронамерено на всички колеги в Народното събрание как работи машинното гласуване, какви са рисковете и как да бъдат минимизирани", пише още бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2928

    4

    ivenco

    11.10 2022 в 05:34

    Тикв0ний с бараните машини спечели избори. А без машини сигур щеше да има конст. мнозинство. ДГД тикв0ний

    2000

    2

    Райчо

    10.10 2022 в 16:54

    Боже, какъв тъпанар ни е управлявал 12 години!

    10307

    1

    AntiZ

    10.10 2022 в 16:12

    Божанов, говориш на китайски на този простак!

     
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews