Борисов иска Европейската агенция по лекарствата да се премести от Лондон в София

OFFNews 31 юли 2017 в 22:35 8512 2

Снимка ema.europa.eu

Централата на ЕАЛ в Лондон.

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Кандидатурата е подадена днес съгласно утвърдените в Европейския съюз стандарти, съобщават от правителствената пресслужба.

„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, пише премиерът Борисов в официално писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон. Тя следва да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Обединеното кралство от Съюза.

"България има добри икономически и социални перспективи, стабилно икономическо развитие, бързо разрастващ се пазар на труда и силно проевропейски обществени нагласи" - пише в мотивите на кандидатурата ни.

Специално място в аргументацията се отделя на сектора на информационни технологии - "централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в София Тех Парк, който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз."

„България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. Твърдият ангажимент на България да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, посочва още в писмото си Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

01.08 2017 в 09:45

Хората водят кампания от един месец тази хранилка да се премести в България, той Борисов сега се сетил да иска.
 
X

Да помогнем на украинските деца!