БДЦ без Бареков решава на форум участието си в местните избори

Нели Чолашка 15 януари 2015 в 12:17 4380 4

Снимка БДЦ

От ляво на дясно: Цветан Манчев от БДС-Радикали, Радослав Кацаров от ССД, Петър Петров от ЛИДЕР, Любен Дилов - син - говорител на БДЦ Румен Йончев - ЗНС Драгомир Стефанов - Гергьовден

Парламентарната група на "Български демократичен център" (БДЦ) запазва цялостта си от 14 депутати и те продължават да работят дългосрочно. Това обяви на брифинг в кулоарите на парламента Румен Йончев от БДЦ.

На 13 януари е било подписано политическо споразумение за учредяването на Политически съюз от партии - "Български Демократичен Център". Учредителите са част от партиите, явили се в подобен съюз на изборите от 5 октомври - Политическа партия "Лидер", Земеделски Народен Съюз, Български Демократичен съюз - Радикали, Съюзът на Свободните Демократи и Движение "Гергьовден". Така в споразумението липсва партията на Бареков.

Народният представител от БДЦ Румен Йончев успокои, че съюзът продължава да съществува, а обединени партиите говорят вече за предстоящите местни и дори президентски избори.

"БДЦ си е на мястото, здрав е, в добра кондиция е", увери още депутатът.

На 22 февруари ще се проведе форум на всички партии, включени в коалицията. Той ще бъде свикан на делегатски принцип от партиите учредителки и на него ще бъдат обявени програмните намерения

"Ще обсъдим и стратегия и в какъв състав ще се явим на предстоящите местни и президентски избори", заяви Петър Петров, народен представител от ПГ Български демократичен център и организационен секретар на Партия ЛИДЕР.

БДЦ се управлява от Политически съвет, включващ лидерите на политическите партии и ръководството на парламентарната група, който се председателства на ротационен принцип. Пръв председател на новия Политически Съвет е председателят на Движение Гергьовден, Драгомир Стефанов. Съюзът е отворен за присъединяването на други партии и неправителствени организации. Критериите за това присъединяване ще бъдат обсъждани и приети на форума на 22 февруари.

"Надяваме се до тогава да получим отговор и от партията на Николай Бареков", каза днес Йончев.

"Прекрасни са ни отношенията с Николай Бареков", заяви Любен Дилов - син, който от преди нова година е говорител на коалицията.

"През последните дни виждаме, че има много проблеми в България без цензура. Напускат ги ключови лица, но се надяваме те да вземат да си решат проблемите", допълни той. В началото на годината стана ясно, че Бареков е напуснала зам.-председателката на ББЦ Рада Коджабашева, а в началото на тази седмица от него се отрече и Нешка Робева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови