Ананиев: Младите шофьори да не карат след 22 часа

Проверяваме какви тестове се използват в Европа, обясни депутатът от ПП-ДБ

OFFNews 18 юли 2023 в 10:09 1692 0

Настимир Ананиев

Снимка БГНЕС/архив

Настимир Ананиев

Шофьорите, които отказват тест за дрога и алкохол, да бъдат съдени, а младите водачи да не шофират между 22.00 и 6.00 часа без придружител. 

Това са част от промените срещу войната по пътищата, които обмисля властта, обяви депутатът от „Продължаваме Промяната-Демократична България” Настимир Ананиев по Нова тв.

В момента проверяваме какви тестове се използват в Европа, за да вземем пример от тях. В Нидерландия, например, където марихуаната е легализирана, се използват акуратни тестове. Когато говорим за пътна безопасност, се сблъскваме с много корупционни модели. Всъщност в България корупцията убива на пътя. Спомняте си случая с Георги Семерджиев, който помете две жени в центъра на София. Той е рецидивист с множество катастрофи. Трябва да има законодателство и правила”, подчерта Ананиев. 

Той обясни, че се мисли и по възможността първата година младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, както и да се кара с по-малко точки.

„13% от всички ПТП-та се правят от млади шофьори, но те скачат драстично в нощните часове. Много от автошколите не обучават на тъмно. Взимате книжка, излизате с приятели и какво става – катастрофа“, каза той.

Според него трябва да се въведе средната скорост, за да няма толкова пътни инциденти. „Няма нужда от стационарни камери, защото като знаете, че наближавате такава, намалявате скоростта и после отново давате газ. При средната скорост няма как да измамиш“, каза още Ананиев.

И бе категоричен, че контрол трябва да има и за автошколите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки