20 часа дебат и нищожен напредък по бюджета: Да би мирно седяло, не би чудо видяло

Бюджетът ще се гласува утре, дебатите продължиха през нощта. Управляващите опитаха да спрат продължаващите три дни опити за бойкот

Йорданка Веселинова 25 февруари 2022 в 00:43 8239 1

Снимка parliament.bg

След две заседания и почти 20-часов дебат депутатите не могат да гласуват и първата четвърт на държавния бюджет. Единственото ключово предложение, прието до момента, е намаляването на парите за съдебната власт с 20 млн. лв. и пренасочването им към БАН.

Минути преди 1 часа беше направена проверка на кворума. В зала обаче се регистрираха само 99 депутати и се оказа, че няма кворум. Заради това председателят на НС Никола Минчев съобщи, че дебатите продължават, а гласуването на бюджета ще бъде утре сутрин. Такава възможност е заложена и в правилника за дейността на парламента, а с нея управляващите успяха да намерят начин да сложат край на продължаващите три дни опити на опозицията да блокира приемането на бюджета.

Среднощните дебати продължават 

ПП, ДБ, ИТН и БСП разчитаха на това, че когато гласуването не може да бъде блокирано ,"Възраждане", ГЕРБ-СДС и ДПС ще се откажат от дебата. Това би дало възможност за бързо изчитане за проектозакона, а любимите на опозицията процедурни хватки да останат за утре. (При гласуване възможностите за бавене са силно ограничени - искания за прегласуване, процедури и саботаж на кворума, което обаче ще е невъзможно, ако всички от коалицията присъстват - бел.ред.)

Опозицията обаче не спи. По-опитните в парламента депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС решиха да останат в зала и да продължат да правят изказвания и респективно - да удължат максимално дълго нощните дебати. "Възраждане" се отказаха и напуснаха зала.

Залата в 01:26 ч. / OFFNews

Да би мирно седяло, не би чудо видяло

След 4:20 часа залата е почти празна. Дебатите обаче продължават в следния стил: Депутат от ГЕРБ-СДС прави изказване, след което негов съпартиец му прави реплика. Друг - втора, трети - трета. Следва дуплика и след това на трибуната излиза народен представител от ДПС. От време на време се появява и по някоя процедура по начина на водене. Наред със защитата на предложения, които предстои да бъдат гласувани утре, по традиция се отправят и критики към правителството. Обвиненията основно са свързани с отсъствието на министри, а процедурите - с искания те спешно да бъдат повикани в зала.

Стратегията на опозицията за тази нощ най-ясно обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова с думите:

Всички можем да издържим до сутринта”.

Тя и предложи дебатът да бъде прекратен, защото бил срам за парламентаризма и ПП, които обещали да не правят промени на тъмно. Тази теза беше подкрепена и от Костадин Ангелов, който заяви:

Да би мирно седяло, не би чудо видяло.”

Ангелов допълни, че парламентарната група на ГЕРБ е по-опитна и процедурната хватка на управляващите ще се окаже несполучлива. Той заяви, че четирите партии са се заблудили ако са искали да се мине без дебат и опозицията да се заглуши. Депутатът от ГЕРБ се закани, че ако заседанието не се прекрати, то парламентарната му група и утре ще блокира гласуването на бюджета.

Никола Минчев се ядоса и коментира, че може би ПП са спечелили изборите, защото от 67 депутати в коалицията 66 са без никакъв опит в парламентарните хватки.

Добро утро, колеги

В 5 ч. дебатът в зала продължава от чл. 25 до чл. 49. Спорове очаквано възникнаха около орязването на бюджета на БНТ. Критики отправи Костадин Ангелов от ГЕРБ. 

"Добро утро, колеги", така започна репликата си Иван Ченчев от БСП.

Той заяви, че е цинично, че именно тази парламентарна група говори за медии и припомни спирането на програмата на БНР по време на управлението на ГЕРБ. Ангелов пък го контрира, че по време на социализма е имало медийна тишина - през 1986 г. по време на Чернобилската авария.

Дебатът приключи в точно 5:20 ч. Редовното заседание започва след малко повече от 3 часа и продължава с бюджета.

Залата в 05:20 ч. / OFFNews

Докъде е приет законопроектът досега?

В сряда депутатите успяха да приемат само първи член на проектобюджета. Гласуването започна в 19 ч. - след повече от 11 часа дебати, спорове, размяна на обвинения, процедурни хватки и протест.

По погрешка: НС даде 12 млн. лв. за музейните работници и пренебрегна Асен Василев

Малко след 22 часа в сряда - след 13-часово заседание, народните представители започнаха да разглеждат бюджета на съдебната власт. Очаквано дебатите се разгорещиха около предложението за орязване на парите за ВСС с 20 млн. лв. Средствата ще бъдат насочени към БАН и ще бъдат за защитени научни проекти по приети от БАН правила.

Дебатът по тези промени започна с критики от ГЕРБ. Според тях това е вид наказание срещу съдебната власт. Финансовият министър Асен Василев пък ги контрира, че 20-те млн. лв. са били предвидени за увеличение на заплатите за прокурорите. Вицепремиерът допълни, че процентът от БВП, заделен за бюджета на съдебната власт, е сред най-високите в ЕС. По думите му обаче България получава продукт с много по-ниско качество от средноевропейското.

Правосъдният министър Надежда Йорданова припомни, че миналата година НС премести Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към правосъдното министерство. Неговият бюджет е 10 млн. лв. и това означава, че ако се гласува предложеният бюджет, то прокуратурата ще получи повече пари за по-малко задължения.

30 минути по-късно се оказа, че няма кворум - ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" не се регистрираха, а част от депутатите от ПП отсъстваха. Така заседанието на НС приключи в един от ключовите моменти след почти 14-часово заседание.

Какво е заложено в Бюджет 2022?

В проектозакона са планирани дефицит от 4,1 на сто от БВП, приходите да бъдат в размер на 57 253,5 милиона лева, а разходите - 63 153,8 милиона лева. Дефицитът без COVID мерките ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. Заложено е още увеличение на процента на инвестициите на 5,8% от БВП - 8,2 млрд. лв. В проектобюджета е предвидено увеличение на БВП до 4,8% заради инвестициите, голяма част от които ще бъдат финансирани със средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост. През следващата година се очаква ръст с 1% на броя на заетите и спад на коефициента на безработица с 5%. Прогнозираната инфлация е от 5,6%, като се очаква тя да се забави към края на годината, достигайки 3,1%.

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерския съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Ден по-късно депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет. Председателят на НС Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър Асен Василев, който планира и актуализация през лятото.

Миналата седмица бюджетната комисия прие на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО. След 8-часов дебат в петък вечерта на второ четене беше приет от комисия и големият бюджет. Заради извънредното заседание на НС вчера (депутатите приеха бюджетите на НЗОК и ДОО) бюджетът беше приет месец преди крайния срок, заложен от Министерския съвет. Очаква се големият бюджет да бъде приет до петък.

Дебатът 

"По време на война законите мълчат. За съжаление сме във време на война вече, но България все още не е. Именно защото не сме във война, ние трябва да укрепим ключовите си институции като правосъдието."

С тези думи доц. Атанас Славов от "Демократична България" откри днешния дебат по бюджета на съдебната власт. Тази сутрин пленарното заседание продължи прекъсналото вчера обсъждане на проектобюджета.

Пленарният ден в четвъртък, противно на очакванията, продължи в същия стил както досега - с процедурни хватки, размяна на обвинения и игри с кворума. Депутатите не успяха да се обединят дори след началото на войната в Украйна.

Обсъждането на проектобюджета продължи с тезата за политически натиск върху съдебната власт. Такива изказвания направиха от ГЕРБ-СДС и ДПС. Александър Несторов от ДПС заяви:

"Долу ръцете от съдебната власт", призова той.

Тези му думи бяха посрещнати с критика от зам.-председателя на НС Мирослав Иванов от ПП. Той призова депутатите да се въздържат от подобни изказвания на фона на събитията в Украйна.

Изказване в този стил обаче направи и председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

"Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на Кремълския режим, който се опитва да ревизира международния ред, ще влиза в България, както и досега е правил", каза той. Тези му думи бяха посрещнати с критики.

Анна Александрова от ГЕРБ пък върна темата със спорните преходни и заключителни разпоредби на Бюджет 2022, в които бе заложена промяна в редица други закони.

Скандал в правна комисия: Променят ли се закони чрез заключителни разпоредби на проектобюджета

Още преди първото гласуване на закона управляващите се обединиха около идеята всички такива преходни разпоредби да отпаднат. Въпреки това обаче от ГЕРБ-СДС решиха да се скарат с коалицията. 

Кворумни игри заради заплатите на депутатите

След 2 часа дебат депутатите окончателно намалиха бюджета на ВСС с 20 млн. лв. със 114 гласа "за", "80"  и 2 "въздържал се". Така бе прието предложението на Любомир Каримански, според което прокуратурата ще получи 332 794 000 лв. вместо първоначално заложените 352 794 000 лв. Промяната дойде след протеста на БАН. Въпросните средства ще бъдат отпускани само за научни проекти.

Румен Гечев от БСП предложи неизразходваните средства от бюджета на НС да бъдат преразпределяни за най-уязвимите. Той поиска и заплатите на депутатите да бъдат замразени на нивата им от декември 2021 г. Предложението не беше прието, но при прегласуването се оказа, че няма кворум. Така отново гласуването на парите за ВСС беше стопирано след само един успешен вот. 

След почивката (заради липса на кворум) управляващите направиха опит за прегласуване, но отново нямаше кворум и сценарият се повтори. Председателят на НС Никола Минчев даде нова 30-минутна почивка. ГЕРБ-СДС обвини управляващите, че нарушават правилника и се опитват да гласуват едно предложение четири пъти. След втората почивка Минчев заяви, че предложението не е събрало необходимата подкрепа и така заседанието продължи, но с нов спор.

Почти пет часа след началото на пленарния ден управляващи и опозиция се скараха за това дали заседанието да продължи с второ четене на Бюджет 2022 или с приемането на общата декларация на Народното събрание за Украйна и да изслушат извънредно службите за сигурност.

Управляващи vs. опозиция: Бюджет или извънредно изслушване на службите за Украйна

В крайна сметка беше прието предложението на Мустафа Карадайъ за прекъсване на дебата по бюджета, както и предложението на Десислава Атанасова за извънредно изслушване на службите за войната в Украйна, а приемането на бюджета се отложи.

Клас стани! Клас мирно!

5 часа по-късно, малко след 19 часа, депутатите възобновиха дебата по Бюджет 2022. Войната в Украйна в пленарна зала остана на заден план и отново започнаха споровете между управляващи и опозиция.

Периодично възникваха спорове по различни отхвърлени предложения на опозицията, но гласуването продължаваше с добро темпо. Малко преди 21 часа обаче бившият образователен министър от кабинета "Борисов 3" Красимир Вълчев взе думата и отправи поредни критики към правителството. Този път те бяха свързани с отсъствието на финансовия министър и на другите вицепремиери. Така - вместо депутатите да продължат приемането на бюджета по същество - започна проверка на присъстващите и отсъстващите министри.

Все пак в зала обаче влязоха земеделският министър Иван Иванов, вицепремиерът по икономиката и индустрията Корнелия Нинова, министърът на енергетиката Александър Николов и на културата - Атанас Атанасов.

Докато светът наблюдаваше събитията в Украйна, българският парламент влезе в още по-ексцентричен спор - за това кой разбира от култура, кой гледа анимационни филмчета и кой е Кунг-фу панда. Поводът беше искането на Цвета Галаунова от "Възраждане" за повече пари за култура. Тя заяви, че парите за сектора са намалени. Искрен Митев от ПП пък я контрира с думите, че това е поредният пълен абсурд на "Възраждане". Той припомни, че в бюджета е заложено увеличение на бюджета за култура със 100 млн. лв., което е 40% ръст в сравнение с миналогодишния бюджет. Последваха още обвинения, заради които зам.-председателят на НС Мирослав Иванов от ПП излезе с призива "да не превръщаме трибуната в цирк". 

Спорът продължи повече от час. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански коментира, че в последните часове се водят дебати по всичко, но не и по бюджета. Въпреки това изказване споровете продължиха, а гласуването по същество отново спря. Вместо това обаче депутатите продължиха с подвиквания, обиди и караници.

Минути преди полунощ Делян Добрев от ГЕРБ-СДС поиска бюджетът да се върне в комисия за преработване, защото не бил адекватен на международната ситуация. Вицепремиерът Нинова пък обвини депутатите, че в момента се подиграват с парламентаризма и с 6 млн. българи.

*Разглеждането на бюджета е блокирано на страница 108 от общо 436. Текстът е обновен в 05:20 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

25.02 2022 в 00:56

След този натоварващ ден седя си се чудя на белите ни кахъри.
"30 минути по-късно се оказа, че няма кворум - ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" не се регистрираха, а част от депутатите от ПП отсъстваха. "

Не може ли да се въведе система, при която ако си в сградата или в залата - си регистриран по подразбиране. После ако искаш гласувай. По този начин да се спре, или поне намали, подобен вид цирк. А ако не си в сградата - да се намалява кворума.
 
X

Да помогнем на украинските деца!