150 млн. лв. повече за хората с увреждания от догодина, обеща Борисов

OFFNews 31 юли 2018 в 15:44 4111 3

Премиерът Бойко Борисов обеща допълнителни 150 млн. лв. за хората с увреждания в следващия бюджет.

Това заяви самият той след срещата му с родители на деца с увреждания и Национално представените организации, която продължи близо 5 часа в Министерски съвет. В нея взеха участие социалният министър Бисер Петков и омбудсманът Мая Манолова.

По време на срещата бе решено, че ще бъде направена нова информационна система, която ще показва реалния брой на хората с увреждания и на базата на която ще се разработват всички политики оттук нататък.

„Това, което мога да кажа и съм обявил, че пресмятаме, че за новия бюджет мога да гарантирам 150 млн. лв. повече за информационната система на хората с увреждания, освен 1 млрд. лв., които отиват сега. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но трябва все пак да знаем какво държавата може да си позволи“, обясни премиерът, цитиран от "Фокус".

След като информационната система бъде подобрена, регистърът ще показва реалния брой на хората с увреждания, а така ще се определи по-лесно индивидуалната нужда на всеки един от тях. Към момента тя показва, че в страната има 700 хил. души с увреждания.

„Ще проверим дали всичките тези 700 хил. души наистина се нуждаят или дали са реално съществуващи. Защото може да има и
злоупотреби и може да се спестят пари. Изведнъж се отваря едно огромно перо, което ако искаме да го подредим, трябва да се заделят и допълнителни пари след това. Убеден съм в това нещо и очаквам да намерим най-прагматичния вариант“, коментира премиерът.

Той допълни, че продължава работата по законите, които трябва да влязат септември – законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

3

Никой не може да даде толкова, колкото ТОЙ може да ОБЕЩАЕ!!!
Стига критика!!!