Уникален медальон на хан Омуртаг се появи на търг в Ню Йорк

OFFNews 10 януари 2020 в 13:15 8519 2

Изключителна археологическа находка се предлага на търг в Ню Йорк - медальон на хан Омуртаг (814-831), съобщи първо е-vestnik.bg.

Наддаването ще се проведе на 15 януари т. г. Стартовата цена е 32,500 долара и вече има подадени четири предварителни оферти. Вероятно стойността на медальона ще се увеличи значително по време на търга.

Предлаганата в Ню Йорк находка е вторият подобен екземпляр, известен до момента. През 1975 г. при разкопки на Царевец българският археолог Петър Славчев намира медальон на Хан Омуртаг от същата матрица като предлагания сега от частен колекционер. Известната до момента находка се съхранява в Националния исторически музей.

Изложеният на търга медальон обаче е с по-хубав отпечатък и по-ясни надписи в сравнение с този в НИМ.

Владетелският накит е описан и скициран от чешкия археолог Карел Шкорпил през 1905 г. Този факт присъства и в обясненията за предстоящото наддаване. Възможно е точно това да е открития преди 105 години медальон, чиито следи след това се губят.

Хан Омуртаг наследява на българския престол баща си хан Крум. Известен е като "ханът строител". По време на управлението си успява да стабилизира българската държава и да потуши редица вътрешни противоречия. 

На въпросния медальон надписът гласи: „На кан сюбиги Омуртаг”. Върху медальона владетелят е облечен с атрибутите на византийските императори - с туника и хламида, като на дясното рамо тя е закопчана с фибула. На главата си има корона на върха, на която има кръст. В дясната си ръка канът държи кръст, а в другата торба с пръст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4642

2

ctef

10.01 2020 в 14:15

Ако това е оригинал, нашите, в лицето на държавата или разните там велики меценати, са просто длъжни да го купят, и медальона да се върне в България.

25665

1

Victimized

10.01 2020 в 13:23

На самия "медальон" дори пише Архонт, но вие продължавате с това хан.......