TikTok спъва производството на боеприпаси за НАТО и Украйна в Норвегия

Красимир Крумов 25 март 2023 в 23:23 6016 3

Снимка VG

В компанията сега работят на денонощни смени и искат да увеличат капацитета със строителството на нови халета, но не могат да получат мрежов капацитет, защото TikTok ги е изпреварил.

Норвежката отбранителна компания Nammo е на път да провали поет ангажимент за увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна заради китайската видео услуга за хостинг на клипове TikTok, съобщи норвежкото издание VG.

В производствените халета на компанията Raufoss Nammo служителите произвеждат ракети и боеприпаси денонощно. Производството е разположено в индустриален парк и ръководството смятало да увеличи капацитета за да поемат поръчките от правителството, армията и съюзниците, както и за войната в Украйна.

Оказало се обаче, че в промишления парк е изчерпан капацитетът от електрически мощности и Nammo не може да получи допълнително електричество. Оказало се, че мощностите са резервирани за друг клиент. През март станало известно, че китайският видеохостинг TikTok строи в съседство център за съхраняване на данни в Хамар. Поддържането на сървърите се оказало енергоемко и TikTok изгълтал всички свободни електрически мощности на местния доставчик Elvia.

В оръжейната компания са гневни от създалата се ситуация. „Властите трябва да избират между съхраняване на видеоклипове с котенца или осигуряване на критичните социални функции", казва главният изпълнителен директор Мортен Брандцег пред VG.

Ако не получим допълнителна електроенергия, тогава Nammo няма да може да разшири капацитета си, който е крайно необходим, казват от компанията. Запасите от боеприпаси на Норвегия и на НАТО бързо се изчерпват. Миналата зима правителството обяви, че ще похарчи над два милиарда крони за артилерийски боеприпаси, но се оказва, че не е толкова просто да бъдат произведени.

Под въпрос е изпълнението както на инвестиционната програма, така и на плановете за производство на боеприпаси. Алтернативата е да се търсят възможности за растеж другаде в Норвегия или в чужбина, където могат да осигурят достъп до необходимата електрическа мощ. От доставчика на електроенергия Elvia обясняват, че нямат право да дават приоритет на един или друг кандидат, който желае да получи мрежов капацитет. Правилото е, че първият в опашката получава заявения капацитет в мрежата.

В Nammo смятат, че Норвегия ще стане посмешище за НАТО, ако приложението TikTok, за което службите за сигурност се страхуват, че се използва за шпионаж, а членовете на правителството сега изтриват трескаво от телефоните си, попречи на норвежкото производство на оръжия за съюзническите страни и отбранителната война на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

3

ob1

26.03 2023 в 22:35

Орките и феновете им не са на клон на еволюцията. Те са още нейде по корените им, като троглодити и подобните им. Тоя виден екземпляр долу само разхищава кислород...

625

2

1215

26.03 2023 в 19:31

Бе ти от кой клон на еволюцията падна?

-7195

1

vovchik

26.03 2023 в 00:14

Радеф и ТикТок = Мафия!
 
X

Да помогнем на украинските деца!