Руска станция пада на Земята след 6 януари

OFFNews 24 декември 2011 в 08:58 1277 0

Бедстващата руска изследователска станция за Марс "Фобос-Грунт" ще падне на Земята между 6 и 19 януари 2012 година.

Мястото е локализирано доста разтегливо между 54.4 градуса северна ширина и 51.4 южна ширина. С по-голяма точност за времето и мястото на падането ще може да се каже няколко денонощия преди събитието, съобщи Роскосмос.

Това означава, че хипотетично останките могат да паднат и над България.

На станцията има 7,5 тона гориво, което е в алуминиеви резервоари и специалистите смятат, че то ще експлодира при навлизането в плътните слоеве на атмосферата.

На 8 ноември със станцията излетя и българската апаратура "Люлин - Фобос". Тя трябваше да изследва радиационните условия в междупланетното пространство и около планетата Марс и нейните спътници. Тя ще бъде част от руския проект, с широко международно участие, за изстрелване на междупланетна автоматична станция към Марс. Прецизната апаратура беше създадена от екип учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН. С "Люлин - Фобос" трябваше да бъдат извършени изследвания на радиационните условия и дози на облъчване в хелиосферата на разстояния от 1.0 до 1.5 астрономически единици от Слънцето и в околомарсианското пространство. Освен това апаратурата трябваше да направи и оценка на радиационните дози, получавани от системите на космическия апарат.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови