Пресъхна Фонтана ди Треви в Рим

Лъчезар Вълев 27 август 2012 в 16:11 6382 2

Фонтана ди Треви. Снимка: boiteaoutils
Фонтана ди Треви. Снимка: boiteaoutils

Една от най-известните забележителности в света - Фонтана ди Треви, остана без вода за няколко часа днес, предаде ИТАР-ТАСС.

Причина за това не бяха високите температури в италианската столица, а източването на водата по време на техническа проверка на фонтана.

Специалисти източили водата, за да направят оглед и да оценят състоянието на водното съоръжение, което се нуждае от реставрация.

Според кмета на Рим Джани Алемано ремонтът ще струва 2,5 млн. евро.

Все още не е ясно кой ще финансира реставрацията. Италианските власти не изключват възможността да бъде привлечен частен инвеститор , както стана с ремонта на Колизеума.

Интересното е, че Фонтана ди Треви заработва доста пари. От хвърлени във водата монети за първите шест месеца на 2012 година са били събрани 540 хил. евро. По традиция тези средства се дават на благотворителни организации.

Фонтана ди Треви е построен през 1762 г. от Николо Салви по скица на Джовани Бернини. Името му е "Треви", защото свързва три улици (tre vie).

Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!